Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

De rechten van personen met dementie Een praktische gids

Gepost op 13/01/2011


Deze gids heeft vooral een praktische bedoeling: duidelijke antwoorden bieden op de meest voorkomende juridische vragen in verband met de ziekte van Alzheimer en verwante aandoeningen. En zelfs buiten deze context kan de gids nuttig zijn voor iedereen om bepaalde beslissingen te nemen over zijn of haar toekomst. Door na te denken over bepaalde beslissingen wanneer er geen sprake is van een noodsituatie, is het soms mogelijk om de toekomst rustiger te bespreken, zowel voor de naasten als voor de betrokken persoon.

Er bestaan allerlei wettelijke bepalingen die mensen met de ziekte van Alzheimer kunnen helpen om bepaalde keuzes te maken en/of hen te beschermen. Die bepalingen staan verspreid in verschillende besluiten en wetten die niet specifiek handelen over de ziekte van Alzheimer en verwante aandoeningen.  
Een auto besturen, een medische ingreep weigeren, zijn goederen beheren, de opvolging regelen, een schenking doen, een mandaat verlenen of een voorlopig bewindvoerder aanstellen, een vertrouwenspersoon aanduiden, de persoon beschermen of het levenseinde voorbereiden, het zijn allemaal zaken die belangrijk zijn wanneer iemand wordt getroffen door de ziekte van Alzheimer of een verwante aandoening.
Dit instrument richt zich tot mensen met de ziekte van Alzheimer of een verwante aandoening en op hun naasten, tot maatschappelijk werkers, directeurs van rusthuizen, artsen, verplegend personeel… en tot elke burger die zich over dit onderwerp wil informeren. De inhoud en de structuur zijn goedgekeurd door een leescommissie van zowel juristen als mogelijke gebruikers van de brochure.
Deze gids is een publicatie van de Koning Boudewijnstichting en kunt u hier downloaden.


Bijlagen:
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring