Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadJe bent hier: beleid pensioenen

Belgische pensioenleeftijd bij laagste van de OESO-landen

Gepost op 15/12/2017

Belgische pensioenleeftijd bij laagste van de OESO-landenDe zevende editie van het rapport ĎPensioen in een oogopslag 2017í van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vergelijkt het pensioenbeleid van de OESO-landen. Hieruit blijkt dat de Belg in vergelijking met de andere landen nog relatief jong met pensioen gaat.

De wettelijke pensioenleeftijd ligt in de meeste Oeso-landen op 65 ŗ 67 jaar. Dit is vaak niet de effectieve leeftijd waarop men stopt met werken. Belgische mannen gingen vorig jaar gemiddeld op 61,3 jaar op pensioen, voor vrouwen was dat zelfs 59,7 jaar. BelgiŽ bevindt zich hiermee in de staart van het peloton: enkel in Frankrijk, Slovakije en Luxemburg gaan mannen nog vroeger op pensioen, bij de vrouwen volgt enkel Slovakije nog. De Duitsers, Nederlanders en zeker de Britten werken langer, in het laatste geval zelfs tot aan de wettelijke pensioenleeftijd.

Aantal werkende 55-plussers stijgt
Het aantal 55-plussers dat aan het werk is, stijgt in BelgiŽ. Zelfs meer dan het OESO-gemiddelde. Bij de laaggeschoolde ouderen ligt de tewerkstellingsgraad in BelgiŽ onder de 30%. Bij de werkende 65-plussers bengelt BelgiŽ dan weer onderaan de rangschikking, met een tewerkstellingsgraad van rond de 5%. Ook de combinatie werk-pensioen blijkt weinig populair in ons land, deze bedraagt minder dan 2%. Het EU-gemiddelde bedraagt 6%.

Langer werken loont onvoldoende
Het lijkt erop dat ons pensioensysteem bovenstaande cijfers mee in de hand werkt. Zo staat BelgiŽ op de laatste plaats inzake financieel voordeel als men zijn pensioen met enkele jaren uitstelt na de wettelijke pensioenleeftijd. Anderzijds wordt ook vervroegd pensioen amper financieel Ďbestraftí in ons land.

Meer informatie
Lees het rapport 'Pensions at a Glance'.

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel