Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadJe bent hier: beleid welzijn en zorg

Ethisch verantwoorde zorg in woonzorgcentra: presentaties en projectoproep

Gepost op 15/12/2017

Ethisch verantwoorde zorg in woonzorgcentra: presentaties en projectoproepHet Agentschap Zorg en Gezondheid organiseerde op 11 december 2017 een symposium rond ethisch verantwoorde zorg en ruimte voor relaties in woonzorgcentra. Minister Vandeurzen lanceerde meteen ook een projectoproep voor woonzorgcentra.

Ethisch verantwoorde zorg. Dat gaat om het verschil tussen ‘zorgen dat’ en ‘zorgen voor’. ‘Zorgen dat’ betreft wat je doet; het gaat over medicatie verstrekken, een voedzame maaltijd op tafel krijgen, iemand veilig laten douchen. ‘Zorgen voor’ gaat echter over de ander zien staan, de moeite waard vinden, je om hem of haar bekommeren. ‘Zorgen dat’ is georiënteerd op dingen, taken, zaken; ‘zorgen voor’ op mensen en hun belevingen.

Met het ‘zorgen voor’ wordt zorg een warme, passende mantel. In woonzorgcentra wordt al aandacht geschonken aan kwaliteitsvolle ouderenzorg die vertrekt vanuit het perspectief van de bewoner. Toch zijn er nog heel wat uitdagingen om een zorgethische visie om te zetten naar de praktijk.

Presentaties
De presentaties van het symposium vind je hier.

Projectoproep voor woonzorgcentra
Minister Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, roept samen met sTimul en de KU Leuven woonzorgcentra op om zorgethiek helemaal te integreren in hun werking. Die woonzorgcentra wil de Vlaamse Overheid ondersteunen.

Bekijk hier de volledige projectoproep en voorwaarden.

Meer informatie
www.ouderenzorgenethiek.be


Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel