Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadJe bent hier: beleid pensioenen

OKRA: sommige gepensioneerden zien hun netto inkomen dalen ondanks pensioenverhoging

Gepost op 25/08/2017

OKRA: sommige gepensioneerden zien hun netto inkomen dalen ondanks pensioenverhogingDoor de indexering en de welvaartsaanpassing zijn bepaalde pensioenen bruto gestegen. OKRA wijst er echter op dat deze verhoging bij een grote groep gepensioneerden volledig ‘wegbelast’ wordt, en dat sommigen van hen zelfs minder pensioen overhouden dan voorheen. Vooral ouderen met een laag pensioen worden hierdoor getroffen. Ook de taxshift zorgt niet voor beterschap, integendeel.

De oorzaak ligt volgens OKRA bij de ‘bijkomende belastingvermindering voor pensioenen’. Dat is een ingewikkelde fiscale regel die zorgt dat op heel lage pensioenen geen belastingen betaald moeten worden. Tegelijk heeft die regel als neveneffect dat bij sommige lage pensioenen het stuk pensioeninkomen dat boven een bepaald grensbedrag uitkomt, aan 100% wordt belast. Maar doordat bovenop de federale belasting nog eens een extra gemeentebelasting komt, worden die gepensioneerden dus voor meer belast dan ze er bruto hebben bijgekregen. Daardoor houden ze netto minder pensioen over.

Minister van Financiën Van Overtveldt werkt aan een oplossing die ervoor zorgt dat een verhoging van het bruto pensioen niet meer tot een lager netto pensioen kan leiden. Al blijven veel gepensioneerden dan qua inkomen nog altijd ter plaatse trappelen. OKRA pleit voor een betere oplossing, waarbij de pensioenverhoging niet meer volledig ongedaan gemaakt wordt door belastingen.


Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.beMeer informatie
Artikel OKRA

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel