Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadJe bent hier: beleid welzijn en zorg

Campagne 1712 focust op partnergeweld bij ouderen

Gepost op 15/06/2017

Campagne 1712 focust op partnergeweld bij ouderenEr heerst een taboe op het bespreekbaar maken van partnergeweld bij ouderen. De nieuwe campagne van 1712 richt zich dan ook specifiek op deze groep. Want ook ouderen worden geconfronteerd met vormen van geweld. Partnergeweld bijvoorbeeld, een vorm van geweld die ook bij deze leeftijdsgroepen voorkomt en moeilijk bespreekbaar is.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Het nummer 1712 kan nog beter ingeburgerd geraken bij ouderen, vandaar deze campagne. Hiermee willen we hen informeren dat ze terecht kunnen bij 1712 om hun verhaal te doen over geweld dat ze signaleren of dat hen overkomt. Er rust immers een taboe op geweld, zeker op latere leeftijd.” De campagne wordt gelanceerd op 15 juni, de Werelddag ter bestrijding van ouderenmis(be)handeling (World Elder Abuse Awareness Day).

Partnergeweld
Partnergeweld kan fysieke, psychologische, seksuele en financiële mis(be)handeling zijn, maar ook verwaarlozing en schending van de persoonlijke rechten. Er zijn redenen om aan te nemen dat het even vaak voorkomt bij ouderen als bij andere leeftijdsgroepen. Elk jaar ontvangt het Vlaams Centrum voor Ouderenmis(be)handeling zo'n 500 meldingen, maar slechts weinigen durven het geweld aankaarten. Er is dus een grotere groep waarvan geen cijfers bekend zijn.

Omdat ouderen vaak financieel afhankelijk zijn of afhankelijk van de partner zijn omwille van zorgnoden, is het vaak nóg moeilijker om er over te spreken met iemand. Vaak wordt gedacht dat een incident te triviaal was en twijfelt het slachtoffer of het echt als geweld bestempeld kan worden of men wil het zo niet benoemen uit schaamte.

Campagne 1712
Met filmpjes en affiches worden ouderen geïnformeerd over het bestaan van 1712 en gesensibiliseerd om geweld bespreekbaar te maken. Je vindt het campagnemateriaal hier.Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring