Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadJe bent hier: beleid welzijn en zorg

Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker breidt uit naar 55-jarigen

Gepost op 01/06/2017

Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker breidt uit naar 55-jarigenOp voorstel van Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, zal de doelgroep van het Vlaamse Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker nog dit jaar uitgebreid worden met alvast één geboortejaar.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Momenteel wordt iedereen vanaf 56 jaar tot en met 74 jaar om de twee jaar uitgenodigd om zich op dikkedarmkanker te laten testen. Met de uitbreiding van de doelgroep naar 55-jarigen wordt er opnieuw een stap gezet om tegemoet te komen aan de Europese richtlijnen die een vroegtijdige opsporing van dikkedarmkanker vanaf 50 jaar aanbevelen. Vlaanderen zal jaarlijks 250 000 euro investeren om de 55-jarigen mee in de doelgroep op te nemen.”
Dit nog recente bevolkingsonderzoek, gestart eind 2013, boekt reeds goede resultaten. In 2015 nam 52% van de doelgroep deel. Zo werden er in Vlaanderen maar liefst 21% meer dikkedarmkankers gevonden dan in de periode voor dit bevolkingsonderzoek gestart werd. Door die vroegtijdige opsporing worden de kankers voornamelijk in vroegtijdige stadia ontdekt. Zo vergroot de kans op genezing en is een zeer intensieve behandeling vaak niet nodig.

Dr. Patrick Martens: “Dikkedarmkanker is bij mannen en vrouwen in Vlaanderen de tweede meest voorkomende kanker. Deze kanker is eenvoudig vroegtijdig op te sporen. Screenen wordt aanbevolen vanaf 50 jaar. Door het Vlaamse Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker ontvangen Vlamingen vanaf 56 jaar automatisch een uitnodiging met gratis stoelgangtest. Voor die leeftijd raden wij aan om via de huisartsen een stoelgangtest te laten uitvoeren. We zijn verheugd dat we de doelgroep dit jaar kunnen uitbreiden met de 55-jarigen.”

Praktisch
Concreet zullen de 55-jarigen die jarig zijn tussen 1 januari en 31 mei gespreid vanaf 1 juni een uitnodiging met gratis afnameset ontvangen. De andere 55-jarigen ontvangen deze uitnodiging rond hun verjaardag. Zo krijgen dus alle 55-jarigen die in aanmerking komen (die dus geen test via huisarts hebben laten uitvoeren in de afgelopen twee jaar of een coloscopie hebben gehad in de afgelopen 10 jaar) dit jaar nog een uitnodiging.

Bevolkingsonderzoeken naar kanker in Vlaanderen
Elk jaar krijgen 1,5 miljoen mensen in Vlaanderen een uitnodiging om zich preventief te laten onderzoeken op borstkanker, dikkedarmkanker en baarmoederhalskanker. Vroegtijdige opsporing vergroot de kans op genezing en beperkt de impact van de behandeling. Het Centrum voor Kankeropsporing organiseert de bevolkingsonderzoeken naar kanker voor de Vlaamse overheid. Het verstuurt de uitnodigingen en resultaten, bewaakt de kwaliteit, en informeert de bevolking objectief over de voor- en nadelen van de bevolkingsonderzoeken.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar kanker@bevolkingsonderzoek.be of surf naar www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker.Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel