Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadJe bent hier: beleid welzijn en zorg

Oplossing voor 17 000 ouderen die geen tegemoetkoming krijgen

Gepost op 17/03/2017

Er komt een oplossing voor de duizenden zorgbehoevende ouderen die door computerproblemen bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid geen Tegemoetkoming voor Hulp Aan Bejaarden (THAB) ontvangen. Voorlopig zal de FOD terugkeren naar het oude computersysteem zodat alle aanvragen afgehandeld en uitbetaald kunnen worden. De Vlaamse Ouderenraad volgt deze ontwikkelingen verder op en hoopt op een snelle uitbetaling aan de vele ouderen die door deze problemen niet de noodzakelijke ondersteuning krijgen.

17 000 ouderen ontvangen geen tegemoetkoming.
De THAB is er voor zorgbehoevende 65-pussers met een laag inkomen. Zowat 150 000 ouderen krijgen een maandelijks bedrag tussen 80 en 560 euro. Sinds 1 januari 2017 is deze tegemoetkoming een Vlaamse bevoegdheid geworden, maar voor de verwerking van de aanvragen die dateren van voor 2017 zijn er grote problemen door de nieuwe computerprogramma van de federale overheid. Dat bevat zoveel fouten dat ongeveer 17 000 aanvragen die vorig jaar werden ingevoerd, niet tijdig behandeld kunnen worden. Ook bij de Directie-Generaal voor Personen met een Handicap zijn er grote problemen, en loopt het aantal onbeantwoorde telefoons op.

Terug naar het oude systeem
Op aandringen van minister Vandeurzen neemt de FOD het oude computersysteem terug in gebruik tot alle problemen opgelost zijn. Bevoegd staatssecretaris Zuhal Demir zat ondertussen ook samen met Capgemini, de softwareontwikkelaar. Tegen eind augustus moeten alle softwareproblemen opgelost zijn.

Voor de aanvragen na 1 januari 2017 is er geen probleem.


Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring