Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadSlaap- en kalmeermiddelen? Denk eerst aan andere oplossingen!

Gepost op 09/02/2018


fotoElke dag worden 1 260 034 DDD (defined daily doses) slaap- en kalmeermiddelen afgeleverd in de Belgische apotheken. Dat is een hoog cijfer. Minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, start een campagne om dat aantal te doen dalen.

Volgens de GezondheidsenquÍte 2013 van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid heeft 13% van de bevolking (ouder dan 15 jaar) een slaap- of kalmeermiddel genomen in de twee weken voorafgaand aan het onderzoek. Dit percentage stijgt nog met de leeftijd. Zo gaat het in de leeftijdsgroep van 75 jaar en ouder om ongeveer 40% van de vrouwen en 26% van de mannen.

Soms noodzakelijk Ö
Deze medicijnen kunnen noodzakelijk zijn in bepaalde gevallen, in minimale dosis en tijdens een korte periode. Echter, veel patiŽnten die lijden aan angst, stress of slaapproblemen maken hier langdurig gebruik van. Ze hebben echter talrijke bijwerkingen en vormen risicoís voor de gezondheid: cognitieve problemen, risico op vallen, sufheid tijdens de dag, gewenning en zelfs afhankelijkheid.

Ö maar vaak niet nodig
In veel gevallen kunnen de problemen ook aangepakt worden zonder geneesmiddelen: gezonde voeding, zich laten bijstaan, ontspannen, bewegen, ... Deze aanpak kan ook op lange termijn zeer efficiŽnt zijn. Als eerste oplossing moet er dus steeds aan deze alternatieven gedacht worden.

De gezondheidszorgberoepen hebben hierin een belangrijke rol: informeren, sensibiliseren, diagnosticeren, motiveren en begeleiden.

Gedeelde verantwoordelijkheid
Het is belangrijk ook de rol en de verantwoordelijkheid van de patiŽnt te onderlijnen. Vaak is het vanzelfsprekend om een eenvoudige en onmiddellijke oplossing te zoeken voor het probleem: een geneesmiddel. De patiŽnt moet zich dus ook engageren, en samen met de arts of de apotheker kijken of andere oplossingen mogelijk zijn.

Waar mogelijk, moet een ontwenning overwogen worden.

Campagne
De campagne is gelanceerd om gezondheidszorgberoepen te ondersteunen in hun dagdagelijkse praktijk.
Het campagnemateriaal bestaat uit een affiche, een brochure, een hulpmiddelenboek, Ö en een informatieve video.Meer informatie
www.slaapenkalmeermiddelen.be

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring