Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad



Geef griep geen kans!

Gepost op 12/01/2018


fotoDe kerstvakantie is voorbij, (klein)kinderen gaan weer naar school, mensen zijn weer aan het werken, activiteiten in verenigingen starten terug op, ... Er staat opnieuw een griepepidemie voor de deur. Griep treft elke winter 1 op de 10 mensen. Meestal genees je vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben. Enkele zaken op een rijtje.

Risicogroepen
Iedereen kan vatbaar zijn voor het griepmonster. Maar personen van 65 jaar of ouder en bewoners van woonzorgcentra zijn een risicogroep. Zij lopen kans op ernstige complicaties als ze griep hebben. Ook personeel in de gezondheidssector past beter op. Deze groepen kunnen zich best laten inenten.

Voor alle duidelijkheid: vaccinatie betekent niet dat je niet ziek kan worden, maar als je dan toch griep zou krijgen, zijn de klachten minder ernstig en is er minder kans op complicaties.

Het vaccin is niet zo duur (11 12) en wordt aan mensen uit de risicogroepen voor bijna de helft terugbetaald, door sommige mutualiteiten zelfs volledig. De beste periode om je te laten vaccineren is tussen half oktober en half november, maar indien je tot de risicogroep behoort en dat nog niet deed, kan je je best toch nog laten vaccineren.

Voorzorgsmaatregelen
Andere voorzorgsmaatregelen blijven dus aangewezen. Goed en frequent je handen wassen, papieren zakdoekjes gebruiken (en die meteen na gebruik weggooien), niezen in je elleboog in plaats van in je handen, ... En in het algemeen maken ook gezond eten, voldoende slapen en lichaamsbeweging je minder vatbaar voor ziekte.

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel