Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadElisa en Bob: de realiteit achter een herinnering

Gepost op 15/12/2017


fotoDe Antwerpse Elisa is 84 jaar en woont in een woonzorgcentrum. Ze is ‘een beetje verward’ en vertelt veel verhalen over vroeger. Eén verhaal komt telkens terug, over haar jeugdliefde Bob. Ze vertelt dat ze van hem een kind heeft gekregen dat voor adoptie werd afgestaan. Haar dochters zijn verbijsterd, want ze hebben nog nooit van Bob gehoord, laat staan van een verloren broer. Drie jonge radiomaaksters gaan op zoek naar Bob en naar de realiteit achter deze herinnering.

De zoektocht duurt zes afleveringen en voert langs archieven en erfgoedbibliotheken. De drie jonge vrouwen scrollen door microfilms, doorzoeken databanken van oude kranten en spitten namenlijsten uit. Bovendien gaan ze op bezoek bij Douwe Draaisma, een specialist op vlak van herinneren en vergeten. Mogen ze zomaar geloven wat Elisa vertelt? Hoe werkt het geheugen eigenlijk?

Beluister het verhaal
Bob, een podcast van het AudioCollectief Schik, is om meerdere redenen echt de moeite waard om te beluisteren. Het is in de eerste plaats een straf verhaal dat heel goed gebracht wordt met mooie stemmen en prachtige zinnen: een streling voor het oor. Het doet daarnaast nadenken over de rol van het geheugen en de kritische zin bij mondelinge geschiedenis en gesprekken met ouderen. Bovendien geeft het een frisse blik op het ontdekken van archieven.

Je kan de afleveringen gratis beluisteren via deze link.
De makers gaven ook een interview in het Radio1-programma Interne keuken. Beluister het hier.

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring