Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadKwetsbare gezinnen kunnen ook besparen op energie

Gepost op 08/12/2017


fotoBijna één derde van de Vlaamse gezinnen is niet bezig met hun energiecontract. Zeker kwetsbare gezinnen hebben vaak nog oudere en duurdere standaardcontracten. Door te kiezen voor een goedkoper contract of een andere leverancier is het mogelijk honderden euro’s per jaar te besparen. Om deze groepen te informeren en te ondersteunen lanceert de Vlaamse energieregulator (VREG) een campagne specifiek gericht naar kwetsbare gezinnen.

Vaak hebben kwetsbare gezinnen nog de oudere en duurdere standaardcontracten of wonen ze in slecht geïsoleerde woningen. Door te kiezen voor een goedkoper contract of leverancier is het mogelijk honderden euro’s per jaar te besparen. Iedereen wil immers graag een energiecontract bij de beste energieleverancier. Dat betekent: een energieleverancier die een optimale klantenservice garandeert en de scherpste prijzen aanbiedt. Dit laatste is heel belangrijk voor gezinnen met een laag inkomen die geen recht hebben op het sociaal tarief. Zij kunnen veel geld besparen door het juiste energiecontract te kiezen.

Nieuwe flyer
De VREG maakte samen met Samenlevingsopbouw, Netwerk tegen armoede, het Vlaams Energieagentschap, VVSG en Steunpunt tot bestrijding van armoede een nieuwe flyer. Daarmee moedigen ze gezinnen aan om energiecontracten te vergelijken en te kiezen voor de goedkoopste en meest klantvriendelijke leveranciers.

Omdat het voor kwetsbare groepen vaak te ingewikkeld is, kunnen ze terecht bij het OCMW in hun gemeente en dikwijls ook bij hun vereniging, buurthuis of een Centrum Algemeen Welzijnswerk. Vanaf 2018 begeleiden de energiesnoeiers ook de overstap naar een ander contract of een andere energieleverancier.

Provinciale infosessie voor hulpverleners
Tijdens provinciale infosessies worden de V-test en sociale energiemaatregelen uitgebreid toegelicht aan OCMW-medewerkers, armoedeverenigingen, lokale dienstencentra en andere hulpverleners. Volgende sessies staan nog op het programma:
• 11 december: Leuven - VAC (Dirk Boutsgebouw) - Diestsepoort 6 - 3000 Leuven
• 13 december: Gent - VAC (Virginie Lovelinggebouw) - Koningin Maria Hendrikaplein 70 - 9000 Gent

Daarnaast werd een uitgebreide online brochure gemaakt voor de hulpverleners, met een antwoord op heel wat energievragen.

Meer informatie
De handige flyer
De brochure voor hulpverleners

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel