Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad14-daagse van de Veiligheid focust op brandveiligheid voor ouderen: 9-24 september 2017


fotoDe 14-daagse van de Veiligheid is een initiatief van de FOD Binnenlandse Zaken om burgers te sensibiliseren voor brandveiligheid in hun eigen woning. Zij gaat dit jaar door van 9 tot en met 24 september en heeft als thema ‘Brandveiligheid voor ouderen’.

‘Het brandt altijd bij een ander’ zegt men wel eens, maar dat klopt niet altijd. Want in België zijn er per jaar immers zowat 10 000 woningbranden. Ongeveer de helft van de mensen die daarbij overlijden (in 2016 waren het er 77), zijn 65-plussers. Voor iedereen geldt dat hij of zij rekening moet houden met de gevaren van brand maar uit onderzoek is gebleken dat ouderen vaker te maken krijgen met brand en daarbij een groter risico lopen. In geval van brand moeten ouderen zichzelf in veiligheid kunnen brengen. Dit is niet evident als je bijvoorbeeld wat minder mobiel bent.

Voorkomen is beter dan blussen
Je zal niet altijd kunnen vermijden dat er thuis brand ontstaat. Wat je wel kan doen, is vooraf nadenken over de verschillende brandgevaren in je woning. Eens je ze kent, kan je ze aanpakken. De nieuwe brochure ‘Brandveiligheid voor ouderen’ helpt je daarbij. Je kan ze hier downloaden.

Lokale ouderenraad Glabbeek geeft het goede voorbeeld
De lokale ouderenraad en het OCMW van Glabbeek geeft vanaf nu ieder jaar de 80-jarigen in Glabbeek een rookmelder als verjaardagsgeschenk. De klusjesdienst van de gemeente zal in samenspraak met de brandweer de installatie ervan op zich nemen. Een mooie samenwerking die inzet op de veiligheid van ouderen!

Meer informatie
Lees meer over brandveiligheid op www.speelnietmetvuur.be.

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel