Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadSociaal vernieuwen met burenhulp

Gepost op 11/08/2017


fotoBurenhulp. Iedereen kan zich er wel iets bij voorstellen. Mensen vragen iets kleins aan andere mensen uit hun buurt. Dat kleins kan groter worden of regelmatiger terugkeren. Het lijkt evident, maar in de praktijk blijkt elkaar helpen complexer te zijn dan het lijkt. Meer en meer lokale overheden nemen initiatieven rond burenhulp, buurthulp, buurtzorg en zorg voor elkaar. Ze willen hiermee mensen inspireren dat zorgzaam samenleven kan.

In 2015 en 2016 werd er binnen de zorgproeftuin Online Buurten voluit geŽxperimenteerd met burenhulp in het Westerkwartier Oostende en in Zeebrugge. Tijdens dit actieonderzoek werden er nieuwe acties en inzichten gecreŽerd die leiden tot verandering en het betrekken van alle buurtbewoners in welzijn en zorg. Het project, dat uiteindelijk de titel Burenhulp kreeg, ging op zoek naar oplossingen om mindermobiele, thuiswonende ouderen meer praktische hulp van buren te geven zodat ze langer en kwalitatief thuis konden blijven.

Inspiratie- en actiemap
Ann Decorte, projectleider van Burenhulp, verzamelde inzichten en ervaringen rond het opzetten van burenhulp als sociale interventie binnen informele ouderenzorg. Wat zegt het onderzoek over de themaís, hoe kan je eraan beginnen, hoe bouw je je project verder uit, wie doet wat, welke interventies werken, Ö?

Werk je rond sociale innovatie en participatietrajecten? Wil je graag een eigen project rond burenhulp op poten zetten? Deze inspiratie- en actiemap wil je prikkelen en vooral handvatten bieden om zelf aan de slag te gaan met burenhulp. Naast de zes papieren boekjes in de map, krijg je ook toegang tot extra werkinstrumenten, modellen en voorbeelden op VIEWZConnect.

Meer informatie
Bestel de map hier.

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring