Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadEerste Belgische What Matters To You-dag geslaagd!

Gepost op 08/06/2017


fotoOp 6 juni 2017 vond de allereerste Belgische What Matters To You-dag plaats. Meer dan 100 initiatieven werden door allerhande voorzieningen georganiseerd om aan te geven dat kwaliteitsvolle zorg niet enkel te maken heeft met de technische kant er van (“What’s the matter?/Wat is er aan de hand?”), maar dat er ook moet worden stilgestaan bij de persoonlijke noden, wensen en bezorgdheden van de patiënt of cliënt (“What matters to you?/Wat wil jij?”).

De eerste editie van de Belgische What Matters To You-actie was meer dan geslaagd. De initiatiefnemer Zorgnet-Icuro kon op enkele plaatsen mee de sfeer opsnuiven en verzamelde enkele enthousiaste reacties van medewerkers.

"Nog voor ik in café Marcella aankwam, wist ik dat het een zeer geslaagd initiatief was", vertelt stafmedewerker in de geestelijke gezondheidszorg, Ludewei Pauwelyn, die langsging bij ZC Sint-Jozef in Zonnebeke. "De medewerkers van het centrum hadden allen de ‘What matters to you'-sticker op hun kledij gekleefd en ik kwam onderweg bewoners tegen die met elkaar vol lof aan het spreken waren over hun bezoek aan het café. In het café was er een gezellige drukte. Iedereen werd voorzien van een hapje en drankje, praatte met elkaar en met de medewerkers, familieleden kwamen langs… De ontspannen en historische setting had een verrijkend effect op de deelnemers."

Stafmedewerker Ouderenzorg Walter Sablon brengt verslag uit over WZC Christine in Ekeren: "Toppers waren de handmassage, nagelzorg en handwerk. Leuk was ook het initiatief van directeur Harald Van Dorm om een viertal bewoners uit te nodigen voor een stuk taart in zijn kantoor. Een schitterend initiatief waarbij ik zag hoe alle medewerkers van het WZC zich ten volle inzetten om hun bewoners op de WMTY-dag extra te verwennen." Roel Van de Wygaert (Zorgnet-Icuro) ging langs in WZC Ter Meeren in Neerijse, waar de werkmap 'Mijn rijkgevuld leven' werd gelanceerd als methodiek om bewoners hun verhaal te laten brengen en herwaarderen. "Het is nu uitkijken naar hoe deze manier van storytelling zijn weg zal vinden en zal helpen om bewoners duidelijk te maken dat zij (en hun verhalen) er écht toe doen. In die zin merkten we vandaag alvast véél enthousiasme, en was het projectteam heel graag bereid om op de volgende wmty-dag te komen getuigen over de resultaten van hun project."

Een overzichtje van de dag vind je op de facebookpagina van What Matters To You.


Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring