Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadBen je versleten op je 65ste?

Gepost op 28/04/2017


Hoe versleten ben je op je 65ste? Hoe snel verouderen onze spieren, ons gestel, ...? Radio 1 interviewde Prof. Bautmans (VUB) over ouder worden en kwetsbaarheid. Hij legt ook duidelijk het verschil uit tussen de chronologische leeftijd (uitgedrukt in kalenderjaren) en biologische leeftijd (het verouderingsproces afgemeten aan je fysieke en mentale conditie) en benadrukt het belang van preventie.

“Iedereen veroudert op eigen tempo”, stelt VUB-gerontoloog Ivan Bautmans. "Maar gemiddeld begint je spierkracht vanaf 30 jaar af te nemen. Tegen je 65ste ben je ongeveer een kwart daarvan kwijt. Hoe fit je dan nog bent, hangt af van de reserves die je in het verleden hebt opgebouwd."Wie sport tussen zijn 30ste en 50ste vermindert het risico op geheugenverlies met 30%! Roken, drinken en UV-straling versnellen je fysieke en mentale verouderingsproces.

Het volledige interview kan je hier beluisteren.

Butterfly-studie
De studie waar Prof. Bautmans over spreekt, is de Butterfly-studie ‘Brussels Study on the Early Predictors of Frailty’ van de VUB. Aan de studie nemen ‘robuuste of niet-kwetsbare’ 80-plussers deel, die 2 jaar lang gevolgd worden. Met de studie willen onderzoekers de risicofactoren van kwetsbaarheid vroegtijdig opsporen.

De onderzoekers zijn nog op zoek naar nieuwe deelnemers. Heb je interesse? Meer informatie en voorwaarden kan je lezen in de folder in bijlage.

Bijlage(n):
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel