Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadNieuwe campagne doorbreekt taboe rond jongdementie

Gepost op 14/04/2017


fotoIn een nieuwe campagne doorbreekt de Alzheimer Liga Vlaanderen het taboe rond jongdementie. Zes personen met dementie lieten hun mooiste herinneringen vereeuwigen. En jij kan dat ook doen!

Jongdementie treft ongeveer 6000 mensen in Vlaanderen. “Bij jonge actieve mensen wordt er bij de eerste symptomen niet meteen aan dementie gedacht”, weet Hilde Lamers van de Alzheimer Liga Vlaanderen. "Niet zelden wordt een verkeerde diagnose gesteld waaronder overmatige stress, een burn-out of zelfs een depressie. Dat komt omdat er onder meer nog steeds een taboe rust op jongdementie. De aandoening wordt nog te vaak geassocieerd met ouderen. En dat maakt het vaak voor een actieve persoon met dementie van pakweg 55 jaar moeilijk om uit te leggen dat hij moeite heeft met onthouden en spreken, of dat hij kampt met stemmingswisselingen.

Gevoelens van machteloosheid en frustratie zijn ook sterker omdat mensen met jongdementie doorgaans veel beter beseffen dat hun verstandelijke vermogens achteruitgaan. Ook al hebben ze best nog veel mogelijkheden. Ze hebben het recht om aan onze maatschappij te participeren. Ze verdienen minstens een volwaardige plek in de gemeenschap.”

Spreek zelf je boodschap in
Mensen met jongdementie beseffen wat hen te wachten staat. Daarom geeft Alzheimer Liga Vlaanderen de kans om boodschappen in te spreken voor later, nu het nog kan. Zes personen met jongdementie lieten in een radio-docu hun mooiste herinneringen opnemen voor hun dierbaarste geliefden. De herinnering wordt gevolgd door een emotionele passage, waarin ze vertellen dat hun mooiste souvenirs nooit zullen verdwijnen.

Wil jij ook een boodschap achterlaten voor je geliefden? Surf naar ikbenernog.be. Daar geef je je e-mailadres op, laat je een herinnering achter en beslis je wanneer het bericht wordt bezorgd. Een boodschap kan tot 10 jaar later worden afgeleverd.

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel