Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadVRT reikt diversiteitstrofeeën uit

Gepost op 07/04/2017


fotoEind maart 2017 reikte de VRT voor het vijfde jaar op rij de diversiteitstrofeeën uit. Dat zijn prijzen voor programmamakers die creatief omspringen met diversiteit. In zes categorieën waren 30 gemaakte radio-, tv- en onlineprogramma's genomineerd. Een professionele jury, waarin GRIP vzw, de Vrouwenraad, Cavaria, het Minderhedenforum, de Vlaamse Ouderenraad en het Netwerk tegen armoede vertegenwoordigd zijn, bepaalde de winnaars.

De winnaars
- Digitale diversiteitstrofee: ‘Generation M’ van radiozender MNM
- Radioprijs: ‘Week van de toegankelijkheid’ van het programma ‘De inspecteur’ op Radio 2
- Televisieprijs: ‘Een kwestie van geluk’
- Digitale toegankelijkheid: Sporza voetbal-app
- Publieksprijs van de VRT-medewerkers: jongerenproject ‘Generation What’
- Prijs voor de meeste creativiteit: ‘Alors on danse’

Diversiteit op televisie
De VRT heeft naar jaarlijkse gewoonte ook de diversiteit op haar televisienetten gemeten. Het streefcijfer uit de beheersovereenkomst - minstens 33% vrouwen en 5% nieuwe Vlamingen op de televisie - werd voor het vijfde jaar op rij behaald. Van alle mensen die in 2016 het woord namen op de televisienetten van de VRT waren 37,4% vrouwen en 8% nieuwe Vlamingen.
Tegen 2020 wil de openbare omroep op jaarlijkse basis 40 procent vrouwen en 7,5% nieuwe Vlamingen aan bod laten komen in haar televisieprogramma's.

De aanwezigheid van personen met een zichtbare handicap op de VRT-televisienetten bedraagt op dit ogenblik 0,9 procent van de sprekers. Wat betreft handicap legt de Vlaamse overheid de VRT geen concrete streefcijfers op.

Ook voor ouderen is er geen streefcijfer vooropgesteld, maar deze groep werd ook onderzocht. In 2016 was 5% van de mensen die in beeld gebracht werden 65-plusser. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2015. Nochtans, als je weet dat in 2016 19,6% van de bevolking ouder was dan 65 jaar, is er nog wat werk om een correcte afspiegeling van onze samenleving op de Openbare Omroep te zien. De VRT wil hier de komende jaren verder op inzetten.

Naast de kwantitatieve aanwezigheid van zestigplussers op het scherm, vinden de VRT en de Vlaamse Ouderenraad het erg belangrijk dat ouderen op een correcte en realistische manier in beeld worden gebracht. Bovendien moet er aandacht zijn voor de context waarin ze worden opgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld niet steeds in een zorgsituatie of samen met de kleinkinderen zijn.

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel