Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadInfosessie 'ouder worden en alcohol'


fotoSamen met de leeftijd, neemt ook de impact van alcohol op de gezondheid toe. Uit cijfers blijkt bovendien dat niet zozeer jongeren, maar wel vijftigers en zestigers de grootste alcoholconsumenten zijn. Om het gesprek over alcoholgebruik bij ouderen te openen heeft VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) de infosessie ‘Ouder worden en alcohol’ ontwikkeld die onder andere door vormingsmedewerkers van een ouderenvereniging aangeboden kan worden.

Deze infosessie biedt een antwoord op enkele veel gestelde vragen, zoals: wat doet alcohol met mij? Hoeveel alcohol mag ik drinken? Wanneer extra uitkijken met alcohol? Waarom is minder vaak beter en hoe doe je dat? Wat kan ik doen als ik bezorgd ben over het alcoholgebruik van een naaste? Waar kan ik terecht met vragen?

Doelgroep
• ouderen: een minimumleeftijd valt niet vast te pinnen, maar de vorming is opgesteld met in het achterhoofd het brede publiek 55-plussers.
• intermediairs: vrijwilligers en professionelen die met of naar de doelgroep ouderen werken.

Begeleiders
Naar de doelgroep ouderen kan deze infosessie opgenomen worden door:
• Intermediairs (vrijwilligers of professionelen uit ouderenorganisaties)
• Vormingsmedewerkers van een ouderenvereniging
• Preventiewerkers tabak, alcohol en drugs
• ...

Intermediairs, vormingswerkers en preventiewerkers kunnen zelfstandig aan de slag gaan met deze handleiding, of voor ondersteuning beroep doen op het regionaal CGG-preventiewerk tabak, alcohol en drugs. Dit kan in de vorm van advies of coaching of door deel te nemen aan een train-de-trainer.

Naar intermediairs die met of naar de doelgroep ouderen werken, kan deze infosessie opgenomen worden door het regionaal CGG-preventiewerk tabak, alcohol en drugs. De contactgegevens vind je hier.

Praktisch
Een handleiding en Powerpoint-presentatie kan je hier downloaden en vrij gebruiken. De vorming is voorzien voor een tijdspanne van maximaal 2 uur (inclusief een pauze van 15 minuten).

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel