Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Je bent hier: Vlaamse Ouderenraad Nieuws

Minister van Mobiliteit Ben Weyts reageert op open brief Vlaamse Ouderenraad

Gepost op 20/05/2016


Naar aanleiding van een persbericht van minister van Mobiliteit Ben Weyts over het gebruik van het betalend abonnement bij De Lijn door 65-plussers, reageerde de Vlaamse Ouderenraad met een open brief aan de minister. Op 2 mei 2016 kreeg de Vlaamse Ouderenraad een antwoord.

De minister communiceert opnieuw dat de beslissing om de 65+ abonnementen van De Lijn betalend te maken, ervoor gezorgd heeft dat het gebruik ervan gestegen is. Hij vergelijkt het gemiddeld aantal ritten per maand voor de periode van oktober 2014 tot januari 2016, waarbij het gemiddeld aantal ritten gestegen zou zijn van 4 naar 8 per maand. De Vlaamse Ouderenraad nuanceert deze cijfers want tussen 2008 en september 2015 werd het gebruik van de gratis abonnementen immers niet geregistreerd. Het aantal reizigers en ritten werd geschat op basis van gemiddelden en dit voor alle MOBIB-kaarthouders. Sinds september 2015 worden enkel de MOBIB-kaarten met jaarabonnement geregistreerd, waardoor dit een vertekend beeld kan opleveren. Ondertussen zijn er nog steeds meer dan 50.000 ouderen die hun abonnement niet één keer gebruikten het voorbije half jaar. De Vlaamse Ouderenraad is nog steeds bezorgd over ouderen voor wie de aankoop van het abonnement mogelijk toch een miskoop was.

In zijn antwoord zegt de minister dat de wijzigingen in de dienstverlening niet de impact hadden zoals aangehaald door de Vlaamse Ouderenraad. Het ging vooral om vroege en late ritten op zondag buiten de centrumsteden. Voor de Vlaamse Ouderenraad blijft het afschaffen van verschillende (bel)buslijnen zonder waardig alternatief een pijnpunt. De Vlaamse Ouderenraad ontvangt nog steeds signalen van ouderen over de onbereikbaarheid van voorzieningen en andere bestemmingen met het openbaar vervoer, de afschaffing van busverbindingen in de daluren enz. De Vlaamse Ouderenraad hoopt dat de minister bij de concretisering van basisbereikbaarheid niet alleen aan het woon-werkverkeer aandacht besteed, maar evengoed aan de bereikbaarheid van bestemmingen met sociaal-culturele, publieke en commerciële functies, zodat ouderen volwaardig kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven.

Bijlage(n):
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel