Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadPlatform Recht voor Iedereen lanceert petitie voor herfinanciering van de juridische bijstand en tegen invoering van remgeld

Gepost op 11/12/2015


Het platform Recht voor Iedereen kwam samen met vertegenwoordigers van middenveldorganisaties, advocaten en geëngageerde burgers. Op de meeting, die in het teken stond van de toegang tot het recht, werd een petitie gelanceerd voor de herfinanciering van het systeem van juridische bijstand, beter gekend als de pro-Deo bijstand. In de petitie vraagt het platform respect van de Belgische regering voor het recht op juridische bijstand voor iedereen, een fundamenteel recht opgenomen in artikel 23 van de Belgische Grondwet. De petitie is een reactie tegen de plannen van de regering om het systeem van juridische bijstand te “hervormen”.

"Om het systeem betaalbaar te houden", zo lezen we in het Justitieplan, "wordt er gestreefd naar minder procedures". Volgend het platform wil de regering een dubbel remgeld invoeren, een hervorming van de vergoeding aan pro-Deo advocaten, een verstrenging van de toelatingsvoorwaarden en strengere controles.

Met een petitie wil het platform ‘Recht voor Iedereen’ de plannen van de regering tegenhouden en een herfinanciering van het recht op juridische bijstand afdwingen. Kijk hier voor de volledige tekst en hun concrete eisen. Je kan de petitie hier ook ondertekenen indien je dat wenst.

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring