Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadGeboren in 1899 en gezond en wel in de 21ste eeuw

Gepost op 10/04/2015


Een week geleden waren er nog vijf vrouwen die konden zeggen dat hun leven over drie eeuwen heen liep. Afgelopen week zijn de Amerikaanse Gertrude Weaver (116) en de Japanse Misao Okawa (117) overleden.
Wat zijn de drijfveren van de drie andere vrouwen, geboren in 1899 en met hun 115 jaar nog steeds gezond en wel?

Geloven in God is het geheim van Jeralean Talley (Verenigde Staten). Tot zeven jaar geleden woonde ze nog alleen in haar huis in Detroit. Vandaag is ze de oudste vrouw ter wereld en dat beseft ze goed. Haar lang leven is naar eigen zeggen te danken aan ‘hier boven’ en daar heeft niemand een invloed op.

Susannah Mushatt Jones (Verenigde Staten) is al 12 jaar blind. Ze heeft nog nooit een druppel alcohol aangeraakt en zweert bij kip op de barbecue en spek. Ze is een ware levensgenieter en dat zou wel eens haar geheim kunnen zijn.

De oudste vrouw in Europa is de Italiaanse Emma Morano. Dagelijks eet ze één rauw en één gekookt ei en drinkt ze een glaasje likeur. Allen goed voor een lang en energiek leven, aldus Emma. Maar vooral haar vrijgezellenbestaan is volgens Emma het geheim voor een lang leven.

België kent sinds deze week een nieuwe oudste inwoner: de Oostendse Alicia werd geboren in 1905 en is nu 110 jaar oud. Niet piekeren en elke dag een ‘stuutje met americain preparé’ zijn voor haar de geheimen tot een lang leven.

Longo, directeur van het Logevity Institute aan de universiteit van Southern California, benadrukt dat er eigenlijk geen geheimen bestaan voor een lang leven. Iedere eeuweling heeft een eigen, uniek verhaal. Voeding is een belangrijke factor, maar zeker niet de enige. Als je verschillende mensen in de familie hebt die een hoge leeftijd bereikt hebben, dan is de kans groter dat je ook een hoge leeftijd zal halen. Onze genen spelen dus ook een cruciale rol in het ‘lange leven-verhaal’.

Het volledige artikel kan je lezen in Knack.
10 tips van eeuwelingen voor een lang leven lees je hier uitgebreid.


Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring