Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadOudste vrouw van Europa onthult geheim voor lang leven: 'Trouw niet'

Gepost op 20/02/2015


fotoMet haar 115 jaar en bijna 3 maanden is de Italiaanse Emma Morano de oudste persoon van Europa en de vijfde oudste in de wereld. Ze zag Italië evolueren van een monarchie naar een republiek met bijna 70 regeringen in zeven decennia en ze overleefde twee wereldoorlogen.

Emma Morano komt uit een gezin van acht kinderen en werd geboren op 29 november 1899 in het kleine plaatsje Civiasco in Piëmont. Ze werkte als fabrieksarbeidster.
Haar geheim om het zo lang uit te houden? Ze twijfelt er niet over: haar levenselixir bestaat uit rauwe eieren, waarvan ze er sinds haar tienerjaren op doktersadvies elke dag drie (nu slechts twee meer) van eet. Dat betekent dat ze in haar leven zo'n 100.000 eieren heeft verorberd. Ook is Emma Morano, die nog steeds alleen in haar appartement woont, ervan overtuigd dat ze haar lang leven te danken heeft aan haar vrijgezellenbestaan. In 1938 stapte ze na de dood van haar zoontje uit een ongelukkig huwelijk. In die tijd was het ongebruikelijk om uit elkaar te gaan. Scheiden werd in Italië bovendien pas in 1970 gelegaliseerd. Daarna kwamen er nog heel wat mannen op haar pad, maar een partner wilde ze niet meer. “Ik wilde niet door iemand gedomineerd worden.”
Gerontologen stellen dat er geen geheim bestaat voor een lang leven. “Praat met 100 eeuwelingen en je krijgt 100 verschillende verhalen”, zegt Valter D. Longo, de directeur van het Longevity Institute aan de University of Southern California. Voeding is een belangrijke factor voor een lang leven, maar ook de genen. “Wanneer je verschillende mensen in de familie hebt die een hoge leeftijd hebben bereikt, is de kans groot dat ook jij oud zal worden”, aldus Longo. Een zus van Emma Morano werd net geen 100, een andere zus stierf op 102-jarige leeftijd.

Lees hier het volledige interview met Emma Morano, in het Engels.


Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring