Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Je bent hier: Vlaamse Ouderenraad Nieuws

Fotodatabank met 'levensechte' beelden van ouderen

Gepost op 01/10/2014


De manier waarop ouderen in beeld komen, is vaak heel rooskleurig of net zeer zorgelijk. Er worden geregeld stereotiepe beelden gebruikt, rimpels rechtgetrokken of tanden gebleached. Vele organisaties en media ervaren een gebrek aan bruikbare, realistische foto's van ouderen. Daarom lanceert de Vlaamse Ouderenraad op 1 oktober 2014, de internationale dag van de ouderen, een online fotodatabank. Via dit aanbod wil de Vlaamse Ouderenraad pers, organisaties en individuele personen stimuleren om de beeldvorming rond ouderen bij te stellen en de verscheidenheid in leeftijd, vitaliteit, activiteit, … bij zestigplussers aan te tonen.

Fotowedstrijd – de winnaars
Om foto’s in te zamelen, organiseerde de Vlaamse Ouderenraad een grootschalige fotowedstrijd: ‘Oud in the picture’. Meer dan 400 amateurfotografen, organisaties en andere geďnteresseerden stuurden 2600 foto's in.

De jury selecteerde vier winnaars die 'het leven zoals het is' verbeelden: werk, vrije tijd en engagement zijn door elkaar verweven. De derde plaats wordt gedeeld door Roger Certyn en Robert Boons. Hun foto's hebben respectievelijk aandacht voor het vrijwilligersengagement van ouderen en samen genieten. De tweede plaats is voor Anne-Marie Heirbaut wiens foto gezelligheid en vriendschap uitstraalt. De winnaar van de fotowedstrijd is Johan Boonefaes. Zijn foto laat zien dat ouderen actief en zelfs sportief zijn. De jury maakte dus een positieve keuze: foto's die levensvreugde in zich hebben.Fotodatabank – gratis gebruik
Uit de ingezonden foto’s werden honderden beelden geselecteerd voor de fotodatabank die vanaf 1 oktober 2014 gebruikt kan worden, conform de wetgeving op vlak van auteursrecht. De Vlaamse Ouderenraad vult deze databank regelmatig aan met nieuwe beelden.

Als je een foto nodig hebt, start je je zoektocht op www.vlaamse-ouderenraad.be/fotodatabank/, maak je een keuze via de categorieën en vul je het aanvraagformulier in. Na goedkeuring wordt de foto in hoge resolutie bezorgd en kan je deze foto gebruiken voor het opgegeven doel. Je kan ook nog steeds foto's insturen ter aanvulling van de fotodatabank. Ook hiervoor surf je naar de website.

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel