Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadHonderdjarige viert mee met gouden huwelijk van zoon

Gepost op 10/01/2014


fotoMarie-Madeleine Verkindere viert haar honderdste verjaardag samen met haar zoon Regis Dumortier die op dezelfde dag vijftig jaar getrouwd is. Voor deze unieke gelegenheid werd ze samen met haar zoon en schoondochter Magda Ameele zaterdag ontvangen op het stadhuis van Menen.Eeuwelinge Marie-Madeleine Verkindere werd op zaterdag 21 december uitgebreid in de bloemetjes gezet voor haar honderdste verjaardag. Vijftig jaar geleden, op 20 december 1963 was dat wel even anders. Haar zoon Regis Dumortier (70) stapte die dag in het huwelijksbootje met Magda Ameele (70), en de verjaardag van Marie-Madeleine ging onopgemerkt voorbij. “We zijn niet speciaal getrouwd op de verjaardag van ons ma. Meer nog, we hebben nooit beseft dat het dezelfde dag was”, zegt Regis. “Ook ons ma stond er niet bij stil. Verjaardagen werden toen niet gevierd. Pas twee jaar geleden drong tot ons door dat er een dubbel feest aankwam.”

De Franse Marie-Madeleine, die na haar huwelijk met Marcel Dumortier in Menen kwam wonen, sloeg een ontvangst thuis af en wou absoluut ontvangen worden op het stadshuis. “Ons ma is een heel koppige”, lacht zoon Regis. “Ze woont nog altijd zelfstandig. Wij springen wel bij met poetsen en koken, maar meer hulp aanvaardt ze niet.”

Marie-Madeleine leest nog elke dag de krant en kweekt nog bloemen. “Haar geheugen is beter dan dat van ons”, zegt Regis. “Ze is ook amper ziek, maar ze heeft al paar keer de dood in de ogen gekeken. Laatst nog in oktober toen een open beenwonde niet herstelde. Maar plots was ze weer beter. Ze heeft een enorme wilskracht om bij ons te blijven.”

Nooit alcohol
Haar geheim om honderd jaar te worden? “Ik heb een sober en rustig leven, ik hou niet van luxe. Ik heb ook nooit alcohol gedronken en put veel kracht uit mijn geloof”, zegt Marie-Madeleine. De eeuwelinge houdt eigenlijk niet van feesten. Zelfs op het huwelijk van haar zoon ging ze om tien uur naar huis. “Ze wilde geen feest, maar een honderdste verjaardag laat je niet zomaar voorbijgaan. Na de ontvangst op het stadhuis hebben we haar verrast met een familiereünie. Ze is de enige overlevende van tien kinderen, maar bijna alle nakomelingen van haar overleden broers en zussen kwamen speciaal uit Frankrijk om haar te feliciteren. Het was heel emotioneel voor haar”, zegt haar schoondochter.

Met haar honderd lentes is Marie-Madeleine nu de zevende oudste inwoonster van Menen. Hoeveel jaartjes ze er nog bij wil doen? “Elke dag kan de laatste zijn, daarom geniet ik van elke dag. Ik heb een mooi leven gehad. Ik heb maar één wens meer, dat ik nog zo lang mogelijk in mijn huisje kan blijven en mag genieten van mijn familie.” Naast een zoon heeft Marie-Madeleine drie kleinkinderen, twee achterkleinkinderen en een achter-achterkleinzoon.

Bron: Het Nieuwsblad, Evelien Vantomme (23 december 2013)

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring