Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad85-jarige rusthuisbewoner stemt voor het eerst

Gepost op 10/06/2010


Op zondag 13 juni stipt om 8 uur bracht de 85-jarige Hendrik Coppieters voor de allereerste keer zijn kiesstem uit. Door het jarenlange werken bij een transportbedrijf was het Hendrik nooit eerder gelukt om de stembus te bereiken.

De vroegere vrachtwagenchauffeur reed doorheen Europa tot in Saoedi-Arabië met azalea’s en was vaak lange periodes van huis weg.
Hoewel Hendrik nooit politiek-minded was, wou hij op deze keer toch zijn stem laten gelden. “Ik heb het nooit jammer gevonden. Vroeger was nen boterham veel belangrijker dan stemmen,” aldus Hendrik. “Ik heb nooit iemand volmacht gegeven, een doktersbriefje volstond.”
Hendrik is sinds een aantal jaren rolstoelgebonden en woont in het Woonzorgcentrum De Vijvers te Ledeberg.
Voor de tweede maal konden de inwoners van Ledeberg en de bewoners van de Vijvers uiteraard, stemmen in het woonzorgcentrum De Vijvers. Er werden vijf kiesbureaus ingericht met twee stemhokjes die vlot toegankelijk zijn voor elke rolstoelgebruiker. Op die manier wordt de autonomie van de bewoner bevorderd en werkt men drempelverlagend.
“De directeur van De Vijvers gaf me de nodige informatie.” Na het stemmen volgt Hendrik graag de resultaten via de krant of televisie. Dat veel mensen tegen hun zin gaan stemmen, begrijpt Hendrik “Ik ben voor het stemrecht, de tijd van moeten is gedaan. We zijn toch vrije mensen in België?”


Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring