Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Actueel - informatieblad van de Vlaamse Ouderenraad

De nieuwe Actueel is er!
Kunnen mantelzorgers met een migratieachtergrond voldoende beroep doen op ondersteuning? Digitale diensten boomen. Is dat ook zo bij ouderen? Hoe wordt kwetsbaarheid bij ouderen gemeten? En hoe gaan grootouders om met hun rol in de opvoeding van kleinkinderen? Dat ontdek je allemaal in een nieuwe editie van Actueel.
 
ACTUEEL, jaargang 19,1
Deze week valt de nieuwe editie van Actueel in de bus. Met artikels over een geslaagde Ouderenweek, de vrijetijdsinvulling van ouderen, sociale uitsluiting op latere leeftijd, energiearmoede en het eerste interview voor ons ‘Dossier Brussel’.
 
ACTUEEL, jaargang 18,4
Vergrijst de bevolking ook in ontwikkelingslanden? Welke plannen heeft De Lijn om haar bushaltes toegankelijker te maken? En hoe ziet de Vlaamse sociale bescherming van de toekomst eruit? Op deze en andere vragen krijg je een antwoord in de vernieuwde editie van Actueel. Ook staan we stil bij de Ouderenweek, de toekomst van de gezinszorg en een nieuw coachingsprogramma voor mantelzorgers. Verder brengen we de Buurtkar in Bornem in beeld en lees je onder meer over de nieuwe voedingsdriehoek, de verhoging van de huurwaarborg en je rechten als patiënt.
 
ACTUEEL, jaargang 18,3
Hoeveel kunnen gepensioneerden sparen, hoe maak je je huis brandveilig en hoe wordt de eerstelijnszorg hervormd? Op die vragen krijg je een antwoord in de nieuwe editie van Actueel. Ook ontdek je 7 speerpunten voor een leeftijdsvriendelijk lokaal ouderenbeleid en kom je te weten wat lokale ouderenraden zoal bezighoudt. Bovendien krijg je tips mee over hoe woonzorgcentra en cultuurcentra een samenwerking kunnen opzetten. Daarnaast lees je meer informatie over de nieuwe huisstijl en locatie van de Vlaamse Ouderenraad.
 
ACTUEEL, jaargang 18,2
De nieuwe editie van Actueel kan je nu online raadplegen. Daarin lees je onder andere artikels over het nieuwe systeem voor het aanvragen van mobiliteitshulpmiddelen, ouderenmis(be)handeling en hoe ouderen de besparingen voelen in hun portemonnee volgens Decenniumdoelen 2017. Ook schenken we aandacht aan oudere holebi’s, samen bewegen in eigen huis en vertellen we je over Vlaamse Ouderenraad Lokaal.
 
ACTUEEL, jaargang 18,1
De nieuwe editie van Actueel kan je vanaf nu raadplegen. Daarin vind je onder meer een interview met voormalig directeur Mie Moerenhout, een terugblik op de Ouderenweek van 2016, artikels over ouderenrechten, een sterker lokaal ouderenbeleid, meer bewegen en minder stilzitten en een positieve kijk op ouderen in een kwetsbare situatie.
 
ACTUEEL, jaargang 17,4
De nieuwe editie van Actueel kan je vanaf nu raadplegen. Daarin vind je onder meer artikels over de Grote Grootouderbevraging van de Gezinsbond, het toekomstige Vlaamse vrijwilligersbeleid, het Vlaamse dementie- en mantelzorgplan, sport en bewegen voor ouderen en de nieuwe regels voor elektrisch fietsen. Ook de visie van de Vlaamse Ouderenraad op de lokale beleidsparticipatie van ouderen komt erin aan bod.
 
ACTUEEL, jaargang 17,3
De nieuwe editie van Actueel kan je vanaf nu raadplegen. In het midden van de publicatie vind je opnieuw een extra inspiratiebrochure voor de Ouderenweek 2016 ‘lokale cultuurparticipatie door ouderen’ met de methodiek voor 2016. Maak er gretig gebruik van en hou de Vlaamse Ouderenraad op de hoogte van je bevindingen en initiatieven.
 
ACTUEEL, jaargang 17,2
De nieuwe editie van Actueel kan je vanaf nu raadplegen. In het midden van de publicatie vind je een extra inspiratiebrochure voor de Ouderenweek 2016 ‘lokale cultuurparticipatie door ouderen’. Daarnaast lees je in deze editie artikels over 10 jaar Vlaamse Ouderenraad, het zitgedrag van ouderen, woomomgevingen voor mensen met dementie, ...
 
ACTUEEL, jaargang 17,1
De nieuwe editie van Actueel kan je vanaf nu raadplegen. Artikels over onder andere het alcoholgebruik bij ouderen, de methodiek van de Ouderenweek, de klimaattocht van GroenPlus, vrijwilligerswerk bij Ouderen, … geven je de komende tijd heel wat stof tot nadenken.
 
ACTUEEL, jaargang 16,4
De oktober-editie van Actueel kan je vanaf nu online raadplegen. Je leest daarin onder andere artikels over de toegankelijkheid van voetpaden, de verhoogde tegemoetkoming bij de huisarts, de verschillende rollen die ouderen opnemen en het advies van de Vlaamse Ouderenraad over basisbereikbaarheid.
 
ACTUEEL, jaargang 16,3
De nieuwe editie van Actueel kan je vanaf nu raadplegen. Artikels over onder andere cultuurparticipatie voor ouderen, seniorensport in de kijker, de Tegemoetkoming Hulp Aan Bejaarden, medicatiegebruik in woonzorgcentra, ouder worden aan de kust en de partnerrelatie op latere leeftijd, … brengen je de komende weken heel wat leesvoer.
 
ACTUEEL, jaargang 16,2
Begin mei valt de nieuwe editie van Actueel in de bus. Je kan deze nu reeds online lezen.
 
ACTUEEL, jaargang 16,1
In 2015 zijn we reeds aan de 16de editie van Actueel toe en je leest opnieuw heel wat boeiende artikels. Verdiep je in het dagboek van een ouderenbeleidscoördinator, ontmoet twee gangmakers in de sport, ontdek het kotleven van Antwerpse ouderen, … Nieuwsgierigen kunnen nu reeds een kijkje nemen in bijlage, de papieren versies verschijnen begin februari.
 
ACTUEEL, jaargang 15,4
In deze nieuwe editie van Actueel vind je informatie over de plannen van de nieuwe Vlaamse regering, de problematiek rond ‘elderspeak’, rolstoelvriendelijk autodelen, een terugblik op de provinciale themadagen, en nog veel meer...
 
ACTUEEL, jaargang 15,3
In deze nieuwe editie van Actueel kan je meer informatie vinden over de Ouderenweek en de provinciale themadagen. Artikels over de beeldvorming over ouderen, hoe je als grootouder je kleinkind mee gezond kan opvoeden, over een internationaal verdrag voor rechten van ouderen, en nog veel meer...
 
ACTUEEL, jaargang 15,2
In de lente-editie van het informatieblad kijken we vooruit naar de verkiezingen van 25 mei 2014. Je vindt er onder meer de prioriteiten die de Vlaamse Ouderenraad stelt voor het toekomstige Vlaams, federaal en Europees beleid voor ouderen. Daarnaast vind je in deze Actueel informatie over het internetgebruik van ouderen en over de campagne die de Vlaamse overheid momenteel voert om ouderen en het internet dichter bij elkaar te brengen. Ook zijn er artikels over het proefproject rekeningrijden, de elektronische uitwisseling van je gezondheidsgegevens en de nieuwe sport ‘Krolfen’. Dit en nog veel meer is bovendien in een nieuw en fris kleedje gegoten. Veel leesplezier!
 
ACTUEEL, jaargang 15,1
In dit nummer waarschuwt de Vlaamse Ouderenraad voor ondervoeding bij ouderen. Je leest de reflecties van de Vlaamse Ouderenraad over de ouderenzorg na de zesde staatshervorming. Daarnaast worden de resultaten van de enquête tv-kijkgedrag bekendgemaakt. Je vindt een toelichting over de geplande hervorming van het overlevingspensioen en de pensioenwijzigingen in 2014. En je krijgt een leidraad om meer zicht te krijgen op de behoeften van mantelzorgers bij thuiswonende ouderen.
 
ACTUEEL, jaargang 14,4
In dit nummer wordt het spanningsveld tussen vergrijzing en mantelzorg onder de loep genomen: hoe verhouden de vraag naar zorg en het aanbod mantelzorgers zich tegenover elkaar? Daarnaast kom je te weten waarom ondervoeding bij ouderen een ernstig, maar onderschat probleem is. Je leest hoe de VRT door middel van audiodescriptie haar tv-aanbod toegankelijk wil maken voor personen met een visuele beperking. Je verneemt waarom luisteren naar personen met dementie van groot belang is. En natuurlijk schenkt de Vlaamse Ouderenraad aandacht aan zijn boek ‘Levens lopen anders. Over actief ouder worden’.
 
ACTUEEL, jaargang 14,3
Deze editie bevat onder meer een handig overzicht van alle abonnementen voor het gebruik van het openbaar vervoer door 65-plussers in België. Daarnaast wordt het strategische meerjarenplan van de gemeente toegelicht. We schenken aandacht aan oudere holebi’s en transgenders. Je vindt meer informatie over de hervormde Inkomensgarantie voor Ouderen, goede zorg in de laatste levensfase en de Europese supervisie. Ten slotte kom je meer te weten over energierenovatie bij ouderen, het BOEBS-project en het woonproject Abbeyfield.
 
ACTUEEL, jaargang 14,2
In deze editie krijg je onder meer een overzicht van de overdracht van de Tegemoetkoming voor Hulp aan Bejaarden, de ouderenzorg en de mobiliteitshulpmiddelen. Daarnaast licht de Vlaamse Ouderenraad het advies over het toekomstige Woonbeleidsplan Vlaanderen toe. Je kan meer ontdekken over geletterdheid bij ouderen en leest waarom leeftijd maar weinig zegt over de rijvaardigheid van ouderen.
 
ACTUEEL, jaargang 14,1
In deze editie krijg je onder andere een overzicht van de werkzaamheden van de Vlaamse Ouderenraad: het advies op het voortgangsrapport van het ouderenbeleidsplan en het standpunt over de commercialisering van de residentiële ouderenzorg in Vlaanderen. Daarnaast vind je een artikel over het nieuwe decreet ouderenbeleidsparticipatie.
 
ACTUEEL, jaargang 13,4
Informatieblad oktober-november-december 2012
 
ACTUEEL, jaargang 13,3
Informatieblad juli-augustus-september 2012
 
ACTUEEL, jaargang 13,2
Op 27 april werd de visie van de Vlaamse Ouderenraad op actief ouder worden bekend gemaakt. De volledige tekst vind je in de gloednieuwe editie van Actueel.
 
ACTUEEL, jaargang 13,1
Informatieblad januari-februari-maart 2012
 
ACTUEEL, jaargang 12,4
Informatieblad oktober-november-december 2011
 
ACTUEEL, jaargang 12,3
Informatieblad juli-augustus-september 2011
 
ACTUEEL, jaargang 12,2
Informatieblad april-mei-juni 2011
 
ACTUEEL, jaargang 12,1
Informatieblad januari-februari-maart 2011
 
ACTUEEL, jaargang 11,4
Informatieblad oktober-november-december 2010
 
ACTUEEL, jaargang 11,3
In deze nieuwe editie van Actueel blikken we terug op het Ouderenparlement 2010, lees je meer over ouderen en cultuurparticipatie en vind je meer informatie over verschillende projecten. Veel leesplezier bij deze zomerse temperaturen!
 
ACTUEEL, jaargang 11,2
Informatieblad april-mei-juni 2010
 
ACTUEEL, jaargang 11,1
Informatieblad januari-februari-maart 2010
 
ACTUEEL, jaargang 10,4
Ben je benieuwd naar het gesprek met de coördinerend minister voor Ouderenbeleid, het beleidsplan van de Vlaamse Ouderenraad of de nieuwe adviezen? Je komt er alles over te weten in deze editie van Actueel!
 
ACTUEEL, jaargang 10,3
In deze zomereditie van Actueel krijgt u een verslag over het gesprek tussen de Vlaamse Ouderenraad en formateur Kris Peeters, leest u meer over leeftijdsdiscriminatie bij ouderen en de campagne ‘Meer veiligheid voor senioren’. En er is nog veel meer… zo wordt u een energiedieet aanbevolen en kunt u alvast de zomer goed beginnen met enkele nuttige tips. Veel leesplezier!
 
ACTUEEL, jaargang 10,2
Actueel zit volledig in een nieuw kleedje! De lay-out is helemaal vernieuwd en vanaf deze editie kunnen ook de lezers van de papieren versie genieten van een volledig in kleur gedrukt exemplaar. Naast het nieuws uit de commissies en werkgroepen, wordt het eerste advies van 2009 toegelicht en trakteert de energieconsulent u op energie-eitjes. Veel leesplezier!
 
ACTUEEL, jaargang 10,1
Informatieblad januari-februari-maart 2009
 
ACTUEEL, jaargang 9,4
Informatieblad oktober-november-december 2008
 
ACTUEEL, jaargang 9,3
Informatieblad juli-augustus-september 2008
 
ACTUEEL, jaargang 9,2
Informatieblad april-mei-juni 2008
 
ACTUEEL, jaargang 9,1
Informatieblad januari-februari-maart 2008
 
OOK-ACTUEEL, jaargang 8,4
Nieuwsbrief oktober-november-december 2007
 
OOK-ACTUEEL, jaargang 8,3
Nieuwsbrief juli-augustus-september 2007
 
OOK-ACTUEEL, jaargang 8,2
Nieuwsbrief april-mei-juni 2007
 
OOK-ACTUEEL, jaargang 8,1
Nieuwsbrief januari-februari-maart 2007
 
OOK-ACTUEEL, jaargang 7,4
Nieuwsbrief oktober-november-december 2006
 
OOK-ACTUEEL, jaargang 7,3
Nieuwsbrief juli-augustus-september 2006
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring