Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad
MENULevens lopen anders
 

Actualiteit

De meest recente actualiteitsnieuwtjes...


Barometer 2016: Signaleer de Vlaamse Ouderenraad wat jouw lokale ouderenraad belangrijk vindt

Met een jaarlijkse barometerbevraging wenst de Vlaamse Ouderenraad, door de ogen van de lokale ouderenraden zelf, de noden en de evolutie van de werking van lokale ouderenraden in kaart te brengen. Deze vragenlijst is er voor alle ouderenraden, ongeacht hun ervaring of verwezenlijkingen.
 

Neem deel aan Digimeter 2017

Digimeter is het jaarlijks wetenschappelijk onderzoeksproject van imec.livinglabs dat gaat over het mediabezit en -gebruik van de Vlaming (tv, computer, telefonie, ...). Iedereen kan deelnemen.
 

Samenhuizen in verschillende regio’s

fotoSamenhuizen is een woonvorm die steeds meer ingang vindt, ook bij ouderen. Vragen zoals welke mogelijkheden er allemaal zijn, of het iets voor jou is, wat er allemaal bij komt kijken, … zijn heel normaal als je overweegt de stap te zetten naar een samenhuisproject. Daarom worden er verschillende infomomenten voorzien in verschillende regio’s.
 

Week van de Geletterdheid: 8 tot 14 september 2017

fotoGeletterd zijn is een troef. Maar ook een noodzaak om in de samenleving van vandaag vlot te functioneren en te participeren. Dat wil zeggen: goed kunnen lezen en schrijven, rekenen en overweg kunnen met de computer en multimedia. Dit jaar richt de Week van de geletterdheid zich tot iedereen die in (kans)armoede leeft.
 

Week van de Mobiliteit: 16-22 september 2017

fotoTijdens de Week van de Mobiliteit gaan we met z’n allen mee(r) autominderen. En wie meer stapt, trapt, het openbaar vervoer neemt of de wagen met anderen deelt, voelt zich opvallend beter. Jawel, wie tijdens de week van 16 tot 22 september de overstap maakt, mag rekenen op een extra portie geluk!
 

Opleiding tot intimiteitscoach

Advies- en studiebureel ‘Q in zorg’ organiseert een driedaagse opleiding tot intimiteitscoach. Er zijn namelijk veel ondersteuningsvragen vanuit de ouderenzorg om een seks- en intimiteitsbeleid te organiseren in woonzorgcentra en om alle vragen of problemen te kanaliseren via een vertrouwenspersoon of intimiteitscoach.
 

VVSG Trefdag: 12 oktober 2017

Op 12 oktober, één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, nodigt de Vereniging Voor Steden en Gemeenten (VVSG) je uit voor de Trefdag. Als lokaal politicus of medewerker van het lokale bestuur krijg je op deze dag verse ideeën en sterke voorbeelden aangereikt die je kan inzetten voor programma’s, bestuursakkoorden, beleidsplannen en concrete projecten op het terrein. #Trefzeker, met kracht en precisie kan je aan de slag.
 


Ander actualiteitsnieuws


Sociaal vernieuwen met burenhulp

fotoBurenhulp. Iedereen kan zich er wel iets bij voorstellen. Mensen vragen iets kleins aan andere mensen uit hun buurt. Dat kleins kan groter worden of regelmatiger terugkeren. Het lijkt evident, maar in de praktijk blijkt elkaar helpen complexer te zijn dan het lijkt. Meer en meer lokale overheden nemen initiatieven rond burenhulp, buurthulp, buurtzorg en zorg voor elkaar. Ze willen hiermee mensen inspireren dat zorgzaam samenleven kan.
 

Bel 1722 bij storm of wateroverlast

Vanaf 1 augustus 2017 bel je het nummer 1722 tijdens storm of wateroverlast als je de brandweer nodig hebt, maar er niemand in levensgevaar is. Dat nummer moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten. Het Europese noodnummer 112 en de noodnummers 100 en 101 blijven bestaan voor levensbedreigende situaties.
 

60 met een plus: zinvol, creatief en succesvol ouder worden

fotoIn België bedraagt de wettelijke pensioenleeftijd momenteel 65 jaar. Die leeftijd wordt in 2025 verhoogd tot 66 jaar en in 2030 zelfs tot 67 jaar. Ondanks het feit dat we met zijn allen straks langer aan de slag moeten, tel jij misschien al met zin of tegenzin af naar jouw pensioen? Of misschien ben je al korte of langere tijd ervaringsdeskundige? Dit boek van Els Messelis biedt een ‘receptenboek’ aan om – in verbondenheid met jezelf en met alles en iedereen om je heen – zinvol, creatief en succesvol ouder te worden.
 

Zon in overvloed, verzorg jezelf en anderen goed

fotoDe zomer is fantastisch. Het is een tijd van heerlijk genieten van een terrasje op zonovergoten dagen of lekker buiten spelen met de kinderen. Maar dat warme weer heeft soms ook minder prettige gevolgen. De meeste mensen lopen gelukkig geen risico als ze verstandig omgaan met de zon, maar alert blijven is zeker de boodschap. Want jaarlijks sterven er nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken. En daar wil de Vlaamse overheid met het initiatief Warme Dagen iets aan doen. En jij kan helpen!
 

BE-Alert, meteen verwittigd bij een noodsituatie

fotoBij een noodsituatie in jouw buurt, wil de Belgische overheid je graag tijdig verwittigen. Dat is steeds de eerste stap bij crisiscommunicatie. Daarom is er BE-Alert, een alarmeringssysteem waarmee de overheid jou kan verwittigen in een noodsituatie.
 

Dag van de Mantelzorger: 23 juni 2017

fotoOp vrijdag 23 juni is het opnieuw Dag van de Mantelzorger. Mantelzorgers staan dag in, dag uit klaar om te zorgen voor hun zorgbehoevende partner, moeder, vader, broer, zus, … Ze zijn volwaardige zorgpartners, we moeten hun engagement erkennen en waarderen. Maar ook is het belangrijk hen goed te verzorgen, want hun engagement kan soms zeer zwaar zijn.
 

Award Week van de Valpreventie 2017

fotoDe winnaar van de 'Award Week van de Valpreventie 2017' is bekend! Er werd massaal deelgenomen door maar liefst 194 organisaties uit verschillende settings (thuissetting, woonzorgcentra, ziekenhuizen en andere), waarvan er slechts eentje kon winnen. De jury verkoos een organisatie die valpreventie op een veelzijdige manier in de kijker zet en voldeed aan alle vooropgestelde criteria: een origineel initiatief, met extra aandacht voor moeilijk te bereiken ouderen en een samenwerking tussen verschillende actoren.
 

Eerste Belgische What Matters To You-dag geslaagd!

fotoOp 6 juni 2017 vond de allereerste Belgische What Matters To You-dag plaats. Meer dan 100 initiatieven werden door allerhande voorzieningen georganiseerd om aan te geven dat kwaliteitsvolle zorg niet enkel te maken heeft met de technische kant er van (“What’s the matter?/Wat is er aan de hand?”), maar dat er ook moet worden stilgestaan bij de persoonlijke noden, wensen en bezorgdheden van de patiënt of cliënt (“What matters to you?/Wat wil jij?”).
 

De Zorglijn in Vlaams-Brabant en Brussel

Heb je als professionele zorgverlener of als individuele persoon een zorgvraag waarvoor je niet juist weet tot wie je te wenden, dan kan je sinds 2017 in Vlaams-Brabant en Brussel een beroep doen op de Zorglijn. Dat is een initiatief van een aantal grote partners uit het zorglandschap (CM Leuven en Brussel Sint-Michielsbond, Landelijke Thuiszorg, Familiehulp, Wit Gele Kruis Vlaams-Brabant, en Zorgnet-Icuro).
 

Aandacht en respect voor oudere holebi’s en transgenders

fotoOp de Internationale dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei pleitte ouderenvereniging Vief voor aandacht en respect voor oudere holebi's en transgenders in het verenigingsleven en in zorginstellingen. Het is belangrijk dat iedereen, ongeacht geaardheid, alle kansen krijgt om deel te nemen aan het sociaal-culturele leven. En dat op elke leeftijd.
 
Ga terug naar de startpagina
E-nieuwsbrief
Publicaties
Vlaamse Ouderenraad - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel