Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadActualiteit


Heerlijke hoorspelen van Luisterpunt

fotoWeet je dat Luisterpunt een kleine 300 hoorspelen in hun collectie heeft? Luisterpunt is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Een groot deel zijn hoorspelen zoals ze op de vroegere BRT werden uitgezonden, met stemmen die ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. Ook woonzorgcentra kunnen gebruik maken van het aanbod, want luisteren in groep is heel fijn.

Lees meer
 

Oproep: Ouderen die mee willen nadenken over ‘slimme’ kledij

fotoHet Europees onderzoeksproject Maturolife onderzoekt hoe thuiswonende ouderen geholpen kunnen worden door kledij met kleine elektronica in verwerkt, die bijvoorbeeld hun hartslag meet of registreert wanneer ze onwel zijn. Daarvoor zijn ze op zoek naar 65-plussers en mantelzorgers die willen deelnemen aan een workshop waarin in kleine groepjes nagedacht wordt rond ‘slimme’ kledij, schoenen en meubelen.

Lees meer
 

Wat doet er voor jou toe? What matters to you? campagne 2018

fotoOp 6 juni 2018 is het de internationale ‘What Matters to you’-dag. Vlaanderen neemt voor de tweede keer deel, samen met 30 andere landen. Zorgverleners en hun teams zetten zich op die dag extra in om oog en oor te hebben voor de kleine dingen die belangrijk zijn voor de mensen aan wie ze zorg verlenen, hun familie en omgeving. Verschillende voorzieningen dienden al een actie in. Je kan nog meedoen tot 31 mei.

Lees meer
 

De Spelmakers delen inspiratie

fotoEen voetbalploeg zonder middenveld is geen ploeg, net zoals een samenleving zonder middenveldorganisaties geen samenleving is. Dit is de centrale boodschap van De Spelmakers, een campagne van verschillende organisaties in Vlaanderen. Ze zetten hun werking positief in beeld in een inspiratiebank waaruit je heel wat ideeën kan putten.

Lees meer
 

Middagconferentie ‘Genderidentiteit en seksuele diversiteit in de ouderenzorg’: 29 mei 2018

fotoUit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet evident is om een professioneel en positief seksualiteits- en intimiteitsbeleid te ontwikkelen in de ouderenzorg. Vele thema's blijven onderbelicht. Deze middagconferentie biedt managers en hulp- en zorgverleners tools om er zonder taboes over te spreken.

Lees meer
 

Hoe willen we samen leven in 2050? Neem deel aan de dialoog: 8 juni 2018

fotoTijdens deze reflectie- en inspiratiedag van de beleidsdomeinen WVG (Welzijn, Volksgezondheid en gezin) en CJSM (Cultuur, jeugd, sport en media) komen burgers, beleidsmedewerkers, academici en middenveld samen om na te denken en in dialoog te gaan over de toekomst van ons 'samen leven‘. Er zijn inspirerende sprekers en gesprekstafels rond de volgende thema's: de reflecterende en duurzame samenleving, sociale cohesie, vermaatschappelijking, ‘health in all policies’ en de toekomst van ons zorgmodel. En jij krijgt de kans om deel te nemen.

Lees meer
 

'Praten helpt’ - Hoe goede communicatie kan bijdragen tot voorkomen van ouderenmis(be)handeling: 15 juni 2018

In het kader van de werelddag ter bestrijding van ouderenmis(be)handeling wil het Brussels Meldpunt Ouderenmis(be)handeling stilstaan bij het thema 'communicatie'. Ouderen, familieleden, mantelzorgers en hulpverleners zijn hierbij betrokken en allemaal uitgenodigd op deze studievoormiddag.

Lees meer
 

Studiedag ‘Naar een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid’: 22 juni 2018

fotoOns Zorgnetwerk, een van de zes erkende verenigingen voor gebruikers en mantelzorgers, coachte een aantal bedrijven die zich inzetten voor een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Samen met Hogeschool West-Vlaanderen bundelden ze theoretische inzichten, instrumenten en praktijkervaringen in het boek ‘Werken-Zorgen-Leven, naar een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid’. Dit boek wordt uitgebracht op de studiedag en is een goede leidraad om een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid uit te bouwen in een bedrijf, organisatie of openbaar bestuur.

Lees meer
 


Ander actualiteitsnieuws


Campagne ‘Ik stem ook’ brengt niet-Belgen naar het stemhokje

fotoOok niet-Belgen hebben recht om mee te praten en te beslissen wie hun stad of gemeente zal besturen. Als je geen Belgische nationaliteit hebt, kan je dus ook je stem uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018. Let wel, je dient je vóór 31 augustus 2018 als kiezer te registreren bij de gemeente.
 

FedOs geeft kunstenaars een plek in de Plantentuin van Meise

fotoDe Plantentuin van Meise en de Federatie van Onafhankelijke Senioren organiseerden samen een wedstrijd voor kunstenaars ouder dan 50 jaar met de natuur als thema. Het resultaat daarvan kan je bewonderen in de Plantentuin.
 

Campagne Zonnekaart Vlaanderen

fotoAan de hand van de zonnekaart kom je te weten hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Wie nog niet investeerde in zonne-energie heeft vaak twijfels over de mogelijke kostprijs of de geschiktheid van zijn dak. Met de zonnekaart willen de makers tonen dat deze twijfels niet altijd terecht zijn.
 

Dankjewel mantelzorger!

fotoSinds half maart kan je op één kijken naar de fictiereeks Gevoel voor tumor. Je leeft mee met Tristan Devriendt wiens leven helemaal overhoop wordt gehaald wanneer hij te horen krijgt dat hij kanker heeft. Ook krijg je inkijk in het verhaal van zijn familie, vrienden en omgeving. Mantelzorg wordt er zichtbaar gemaakt. Als kijker leer je wat het betekent om steeds paraat te staan voor zieke mensen in je omgeving. De rol die mantelzorgers opnemen voor hun zorgvragers is heel groot en belangrijk. Het Agentschap Zorg & Gezondheid, één en Kom op tegen Kanker willen daarom alle mantelzorgers bedanken met een filmpje.
 

Memorandum Cruciaal Lokaal

fotoOp 14 oktober 2018 zijn het lokale verkiezingen in Vlaanderen. Naar aanleiding daarvan wil Zorgnet-Icuro de zorgvoorzieningen, de lokale besturen, collega-actoren, burgers én cliënten initiëren, uitdagen, stimuleren en motiveren tot een dialoog over de thema’s zorg en welzijn. Als leidraad daarvoor schreef Zorgnet-Icuro de inspiratietekst 'Cruciaal Lokaal' en een checklist met vragen. Die bieden ondersteuning om de lokale dialoog over het thema zorg en welzijn in je gemeente te voeden. De dialoog start immers cruciaal lokaal.
 

OKRA heeft een hart voor zorg en speldt 50 000 hartjes op bij medewerkers in WZC

fotoZoals elk jaar brengt OKRA het Zorgmagazine uit voor bewoners van een woonzorgcentrum en hun familieleden. Het magazine zit boordevol praktische tips en warme zorgverhalen voor iedereen die met zorg geconfronteerd wordt. Maar daar blijft het niet bij. Dit jaar schenkt OKRA ook aandacht aan de zorgmedewerkers in de woonzorgcentra. Lokale OKRA-trefpunten dragen deze medewerkers een warm hart toe door hartjes te haken.
 

Minderhedenforum stelt memorandum verkiezingen 2018 voor

fotoHet Minderhedenforum heeft in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 een memorandum ontworpen. Ze delen aanbevelingen, hefbomen en prioriteiten voor lokale besturen om werk te maken van een kwalitatief beleid dat de maatschappelijke positie van mensen met een migratieachtergrond versterkt.
 

Hiep hiep hoera voor vrouwenstemrecht

fotoDeze week vierden we de 70ste verjaardag van het vrouwenstemrecht. Op 27 maart 1948 kregen vrouwen voor het eerst volledig stemrecht in België, vrij laat in vergelijking met andere Europese landen. Herinner jij je dat moment nog?
 

VRT reikt voor de zesde keer diversiteitstrofee uit

fotoElk jaar reikt een externe jury de diversitetstrofeeën uit. Dat zijn prijzen voor programmamakers die creatief omspringen met diversiteit. Ook de Vlaamse Ouderenraad maakt deel uit van die jury.
 

Eten in het WZC, zo kan het ook

fotoS-Plus verzamelde wat woonzorgcentra allemaal doen om het eetgebeuren voor bewoners smaakvol en gezellig te maken. Het maaltijdgebeuren is een alledaagse activiteit die een grote invloed heeft op het welbevinden van de bewoners. Ze bundelden deze goede voorbeelden in een inspiratiegids.
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring