Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadActualiteit


Barometer 2016: signaleer de Vlaamse Ouderenraad wat jouw lokale ouderenraad belangrijk vindt

fotoMet een jaarlijkse barometerbevraging wenst de Vlaamse Ouderenraad, door de ogen van de lokale ouderenraden zelf, de noden en de evolutie van de werking van lokale ouderenraden in kaart te brengen. Deze vragenlijst is er voor alle ouderenraden, ongeacht hun ervaring of verwezenlijkingen. Vul hem in.
 

SAR WGG geeft advies over de Vlaamse sociale bescherming

fotoDe Strategische Adviesraad Welzijn, Gezondheid en Gezin (SAR WGG) pleit ervoor om de regelgeving rond de Vlaamse sociale bescherming (VSB) behoedzaam te ontwikkelen. Het is cruciaal dat deze leidt tot een betere zorg en ondersteuning voor elke Vlaming. Daarom geeft de SAR WGG in zijn advies enkele belangrijke opmerkingen en suggesties.
 

Ali en Rosa: generaties en culturen onder één dak

Het thema van de Ouderenweek is dit jaar ‘Cultuur verbindt!’. Dit verhaal van Ali en Rosa past volledig binnen dat plaatje.
 

Opleiding: psychosociale gerontologie

fotoOuderen leven langer en blijven soms tot op hoge leeftijd in goede gezondheid. Ze leveren elk op hun manier een actieve bijdrage aan de samenleving. Ze vragen erkenning voor hun inzet en een gepaste ondersteuning op maat. De bachelor-na-bachelor ‘Psychosociale Gerontologie’ van de hogeschool Odisee leidt professionals op tot bruggenbouwers die het voortouw nemen voor een hedendaagse ondersteuning van ouderen, zodat ouderen succesvol kunnen ouder worden.
 

Toeren met taxi's: toegankelijk reizen in de Vlaamse Ardennen

fotoDe Vlaamse Ardennen is een groene regio ten zuiden van Gent. In het vlakke en dichtbebouwde Vlaanderen valt de landelijke streek op door zijn nijdige heuvels. Ze zijn de hoofdrolspelers in een versnipperd landschap van bossen, wriemelende beekjes en smalle kronkelende wegen. Wie minder goed te been is, een mobiele beperking heeft, samen met kleine kinderen op pad wil gaan of geen auto ter beschikking heeft, is in de Vlaamse Ardennen meer dan welkom. Dankzij heel wat initiatieven van particulieren en openbare besturen ligt voor iedereen de weg open om het landschap en het rijke erfgoed te ontdekken.
 

Dialoogdag leefbare dorpen: 28 september 2017

Vandaag telt Vlaanderen 1200 dorpen en de aanblik ervan wijzigt voortdurend. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) verkent hoe Vlaanderen een effectief dorpenbeleid kan voeren op vlak van lokaal openbaar vervoer, dorpstypologie, demografische evoluties, cohousing in dorpen en collectief tuinieren. Deze dialoogdag is gericht naar beleidsmakers, middenveldorganisaties en dorpsbewoners die hun ervaring en expertise willen delen met elkaar.
 

Vorming (vroeg)tijdige zorgplanning: 5 oktober 2017

Brussels Overleg Thuiszorg, Huis voor Gezondheid en Home-Info organiseren de multidisciplinaire vorming ‘(Vroeg)tijdige zorgplanning, het is nooit te vroeg! Belangrijke aspecten op een rij…’.
 

Dag van de ergotherapie: 26 oktober 2017

In het kader van de internationale dag van de ergotherapie kan je collega's ontmoeten. Op deze dag vullen theorie en praktijk elkaar aan en komen kennis en ervaring samen. Laat je inspireren door experts die hun inzichten en ervaringen met jou delen. Tijdens de praktijkgerichte workshops in kleine groepjes steek je heel wat nuttige knowhow en tips op.
 

Vorming ‘Let’s talk about sex’: 1 december 2017

fotoVoor professionelen in het woonzorgcentrum is het niet altijd zo makkelijk om met de bewoners te praten over intimiteit en seksualiteit. Nochtans behoort deze vorm van ondersteuning meer en meer tot het takenpakket en moeten zorgprofessionelen er zich van bewust zijn dat wanneer zij niet over dit thema praten, hun cliënten vaak wegzinken in een isolement en hun gevoelens betreffende intimiteit en seksualiteit aan niemand kunnen verwoorden.
 


Ander actualiteitsnieuws


Werelddag voor Dementie

Op 21 september vestigde de Wereldgezondheidsorganisatie en vele andere organisaties de aandacht op de Werelddag voor Dementie.
 

Opvolger Actieve voedingsdriehoek letterlijk op zijn kop

De actieve voedingsdriehoek bestaat 20 jaar. Op die verjaardag lanceert het Vlaams Instituut Gezond Leven (het vroegere VIGeZ) de herziene versie van het Vlaamse voorlichtingsmodel voor voeding, beweging en lang stilzitten.
 

Campagne 4 voor 12: herken tijdig de signalen van psychische problemen

foto1 op 4 mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met een psychisch probleem. Daarnaast geeft 1 op 4 mensen aan dat ze zich niet goed in hun vel voelen. Toch is praten over psychische kwetsbaarheid nog steeds een taboe in Vlaanderen. Bijna 60% van wie psychische problemen heeft, praat er niet over en zoekt geen hulp. Het is dan ook belangrijk om alert te zijn voor signalen die aantonen dat het mogelijk niet goed gaat met iemand en hier iets aan te doen. De campagne 4 voor 12 maakt duidelijk dat iedereen hier een rol in kan spelen.
 

Vlaamse ouderenorganisaties mee rond de tafel voor internationaal actieplan rond ouderen

Eind september 2017 komen de Europese regeringen samen om het lopende actieplan van de Verenigde Naties rond ouderen (het MIPAA) te actualiseren. Op de vooravond van deze bijeenkomst wordt er een conferentie gehouden met ouderenorganisaties en ngo’s van over heel Europa. Op de agenda staan de erkenning van het potentieel van ouderen, langer werken en waardig ouder worden.
 

Wat verandert er vanaf 1 september 2017?

Vanaf september 2017 brengen een aantal beleidsbeslissingen veranderingen met zich mee. We sommen de belangrijkste voor ouderen hier op.
 

Samenhuizen in verschillende regio’s

fotoSamenhuizen is een woonvorm die steeds meer ingang vindt, ook bij ouderen. Vragen zoals welke mogelijkheden er allemaal zijn, of het iets voor jou is, wat er allemaal bij komt kijken, … zijn heel normaal als je overweegt de stap te zetten naar een samenhuisproject. Daarom worden er verschillende infomomenten voorzien in verschillende regio’s.
 

Sociaal vernieuwen met burenhulp

fotoBurenhulp. Iedereen kan zich er wel iets bij voorstellen. Mensen vragen iets kleins aan andere mensen uit hun buurt. Dat kleins kan groter worden of regelmatiger terugkeren. Het lijkt evident, maar in de praktijk blijkt elkaar helpen complexer te zijn dan het lijkt. Meer en meer lokale overheden nemen initiatieven rond burenhulp, buurthulp, buurtzorg en zorg voor elkaar. Ze willen hiermee mensen inspireren dat zorgzaam samenleven kan.
 

Bel 1722 bij storm of wateroverlast

Vanaf 1 augustus 2017 bel je het nummer 1722 tijdens storm of wateroverlast als je de brandweer nodig hebt, maar er niemand in levensgevaar is. Dat nummer moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten. Het Europese noodnummer 112 en de noodnummers 100 en 101 blijven bestaan voor levensbedreigende situaties.
 

60 met een plus: zinvol, creatief en succesvol ouder worden

fotoIn België bedraagt de wettelijke pensioenleeftijd momenteel 65 jaar. Die leeftijd wordt in 2025 verhoogd tot 66 jaar en in 2030 zelfs tot 67 jaar. Ondanks het feit dat we met zijn allen straks langer aan de slag moeten, tel jij misschien al met zin of tegenzin af naar jouw pensioen? Of misschien ben je al korte of langere tijd ervaringsdeskundige? Dit boek van Els Messelis biedt een ‘receptenboek’ aan om – in verbondenheid met jezelf en met alles en iedereen om je heen – zinvol, creatief en succesvol ouder te worden.
 

Zon in overvloed, verzorg jezelf en anderen goed

fotoDe zomer is fantastisch. Het is een tijd van heerlijk genieten van een terrasje op zonovergoten dagen of lekker buiten spelen met de kinderen. Maar dat warme weer heeft soms ook minder prettige gevolgen. De meeste mensen lopen gelukkig geen risico als ze verstandig omgaan met de zon, maar alert blijven is zeker de boodschap. Want jaarlijks sterven er nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken. En daar wil de Vlaamse overheid met het initiatief Warme Dagen iets aan doen. En jij kan helpen!
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel