Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadActualiteit


Onderzoek naar stijgende dagprijzen woonzorgcentra – Standpunt Vlaamse Ouderenraad

De dagprijzen in de Vlaamse woonzorgcentra stegen in 2017 op een jaar tijd met gemiddeld 3,11 procent. Daarmee stegen de prijzen ten opzichte van 2016 duidelijk sterker dan de inflatie. Op vraag van minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen evalueerden het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving en het Leuvens Instituut voor Gezondheidsbeleid van de KU Leuven samen het Vlaamse prijsmonitoring- en prijscontrolesysteem voor woonzorgcentra.
 

Waarom betalen we jaarlijks een zorgpremie?

fotoWie ziek is, kan in België rekenen op de federale sociale zekerheid voor de terugbetaling van dokterskosten, medicatie en andere ziekte kosten. Maar als je veel zorg nodig hebt, heb je vaak nog een hoop andere kosten. In dat geval kun je een beroep doen op de Vlaamse sociale bescherming. Die geeft een zorgbudget aan mensen die gedurende een lange periode veel zorg nodig hebben en dus geconfronteerd worden met hogere kosten.
 

Ouderenraad Bonheiden geeft het ouderenbeleid mee richting

fotoDe verkiezingskoorts begint langzaam te stijgen. Terwijl de politieke partijen zich voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018, zitten ook de lokale ouderenraden niet stil. Verschillende ouderenraden werken aan of hebben reeds een memorandum met hun aandachtspunten voor een toekomstig beleid. Deze week vestigen we de aandacht op het memorandum van de ouderenraad van Bonheiden.
 

Fier op je ouderenraad? Deel je initiatief!

fotoVlaamse Ouderenraad · Lokaal wil inspirerende voorbeelden van lokale ouderenbeleidsparticipatie extra in de verf zetten in een unieke praktijkendatabank. Ben jij fier op je ouderenraad? Deel dan je initiatief!
 

Oproep: vraag aandacht voor gemeenschappelijk wonen

fotoIs jouw lokaal bestuur al op een of andere manier bezig met gemeenschappelijk wonen? Of is er nog een duwtje in de rug nodig? Het ‘Charter Samenhuizen’ is hét instrument om het engagement van een stad of gemeente te tonen op vlak van gemeenschappelijk wonen. Spreek je gemeentebestuur er op aan en bouw zo mee aan een positief klimaat rond samenhuizen in je stad of gemeente.
 

Niet uitstellen, je arts bellen!

fotoMet die slogan trapt Reumanet een nieuwe campagne af om reuma onder de aandacht te brengen. De organisatie stelt vast dat veel Belgen te lang aarzelen om naar de dokter te gaan wanneer ze klachten hebben die mogelijk op reuma wijzen.
 

Vlaanderenkiest.be

fotoOp 14 oktober 2018 trekt de Vlaamse kiezer naar de stembus om nieuwe gemeente- en provincieraadsleden te kiezen. Naar aanleiding hiervan lanceert het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) de officiële verkiezingswebsite ‘vlaanderenkiest.be’.
 

Week van de Valpreventie: 23-29 april 2018

fotoBinnen het thema ‘Blijf in beweging, doe het veilig!’ wordt aangemoedigd om zoveel mogelijk te bewegen, maar wel op een veilige manier. Dit wil zeggen dat je voldoende aandacht schenkt aan de verschillende valrisicofactoren.
 


Ander actualiteitsnieuws


Leeftijdsvriendelijke gemeenten in Europa: een nieuw handboek

fotoDe Wereldgezondheidsorganisatie bracht een nieuw handboek uit rond leeftijdsvriendelijke gemeenten.
 

Slaap- en kalmeermiddelen? Denk eerst aan andere oplossingen!

fotoElke dag worden 1 260 034 DDD (defined daily doses) slaap- en kalmeermiddelen afgeleverd in de Belgische apotheken. Dat is een hoog cijfer. Minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, start een campagne om dat aantal te doen dalen.
 

Stichting Alzheimer Onderzoek ondersteunt 12 onderzoeksprojecten

fotoMet de door Stichting Alzheimer Onderzoek ter beschikking gestelde bedragen kunnen 9 gevestigde, senior onderzoekers of professoren nieuwe innovatieve onderzoekpistes opstarten of verderzetten. Daarnaast wordt, in samenwerking met de Vlaamse regering, ook aan 3 jonge onderzoekers de kans geboden om hun onderzoek op te starten.
 

Boek ‘Mantelzorg met kleur’

fotoHoe zorgtaken van mensen met een migratieachtergrond verlichten? Op deze vraag wil Anne Dedry in haar nieuw boek een antwoord geven. Ze vertrok vanuit zes concrete getuigenissen van mantelzorgsituaties bij mensen met een migratieachtergrond. In het boek lees je ook beleidsaanbevelingen, oplossingen en praktische tips. En dat in 4 verschillende talen.
 

Digitaal doktersbriefje vanaf 1 februari 2018

Na een doktersbezoek ontvang je een ‘getuigschrift voor verstrekte hulp’. Dat bezorg je aan je ziekenfonds, zodat het de raadpleging kan terugbetalen. Maar om het jou als patiënt gemakkelijker te maken, kan je huisarts er vanaf februari 2018 voor kiezen om dat getuigschrift zélf elektronisch door te sturen naar je ziekenfonds. Dat digitale getuigschrift is het eAttest.
 

11 gezichten voor je gemeente – S-Plus eisenbundel verkiezingen 2018

fotoOp 14 oktober 2018 trekken we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeentelijke bevoegdheden zijn erg ruim en omvatten alles wat te maken heeft met de collectieve noden van de inwoners. De beslissingen die lokaal gemaakt worden, hebben heel wat impact op de inwoners. Maar waar liggen de ouderen in hun gemeente van wakker? S-Plus geeft een inkijk in de verwachtingen van 11 ouderen.
 

Geef griep geen kans!

fotoDe kerstvakantie is voorbij, (klein)kinderen gaan weer naar school, mensen zijn weer aan het werken, activiteiten in verenigingen starten terug op, ... Er staat opnieuw een griepepidemie voor de deur. Griep treft elke winter 1 op de 10 mensen. Meestal genees je vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben. Enkele zaken op een rijtje.
 

Ontdek je mediaprofiel

fotoBen jij een digitale eekhoorn, die vlot springt van het ene programma naar het andere op zijn computer, tablet of smartphone? Of eerder een egel, die zijn stekels opzet als hij het woord 'online' nog maar hoort? Doe de test en ontdek je mediaprofiel.
 

Kwetsbare gezinnen kunnen ook besparen op energie

fotoBijna één derde van de Vlaamse gezinnen is niet bezig met hun energiecontract. Zeker kwetsbare gezinnen hebben vaak nog oudere en duurdere standaardcontracten. Door te kiezen voor een goedkoper contract of een andere leverancier is het mogelijk honderden euro’s per jaar te besparen. Om deze groepen te informeren en te ondersteunen lanceert de Vlaamse energieregulator (VREG) een campagne specifiek gericht naar kwetsbare gezinnen.
 

Infolijn 'Allo? Allo!' voor Brusselse ouderen

fotoDe stad Brussel stelde op 4 oktober 2017 de infolijn van het project ‘Allo? Allo!’ voor. Het is niet altijd even gemakkelijk om hulp te vinden voor de kleine dagelijkse zorgen. De stad Brussel wil de drempel voor ouderen om hulp te vragen, verlagen door de gratis infolijn 02 474 03 00. Via dit uniek meldpunt wordt de oudere persoon met zijn vraag of probleem op een efficiënte manier doorgeschakeld naar de juiste dienst of organisatie in zijn wijk of omgeving.
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel