Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadActualiteit


Geef griep geen kans!

fotoDe kerstvakantie is voorbij, (klein)kinderen gaan weer naar school, mensen zijn weer aan het werken, activiteiten in verenigingen starten terug op, ... Er staat opnieuw een griepepidemie voor de deur. Griep treft elke winter 1 op de 10 mensen. Meestal genees je vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben. Enkele zaken op een rijtje.
 

Brochure: Uw woning is ongeschikt of onbewoonbaar verklaard. Wat nu?

fotoMet deze brochure wil de Vlaamse overheid eigenaars van een woning informatie geven over de beroepsmogelijkheden bij een ongeschikt- of onbewoonbaarverklaring, de gevolgen van inventarisatie, de berekening van de heffing en de mogelijke redenen van vrijstelling en schorsing van de heffing.
 

Actiedag #bibvooriedereen: 19 januari 2018

fotoSinds 2016 zijn steden en gemeenten niet meer verplicht om een bibliotheek te hebben. Ze bepalen nu zelf of een bibliotheek nodig is en welke werking zij moet uitbouwen. De voorbije jaren werd op vele plekken in Vlaanderen al bespaard op collectie, personeel en werking. Verschillende organisaties slaan nu de handen in elkaar om via een campagne het belang van bibliotheken te signaleren.
 

Ontdek je mediaprofiel

fotoBen jij een digitale eekhoorn, die vlot springt van het ene programma naar het andere op zijn computer, tablet of smartphone? Of eerder een egel, die zijn stekels opzet als hij het woord 'online' nog maar hoort? Doe de test en ontdek je mediaprofiel.
 

Uitrol ‘Bewegen op verwijzing’ in Vlaanderen

fotoHet doel van ‘Bewegen op Verwijzing’ (BOV) is de 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van een BOV-coach een beweegplan op maat. Bijzondere aandacht gaat naar doelgroepen die een groter risico hebben op gezondheidsproblemen door een inactieve of sedentaire levensstijl.
 

Infosessie ‘Verslaving aan voorgeschreven medicatie’: 6 februari 2018

fotoBij verslaving denken we vaak aan illegale drugs. Toch zijn alcoholgebruikstoornissen bij ouderen en misbruik van medicatie op doktersvoorschrift ook een toenemend probleem.
 


Ander actualiteitsnieuws


Kwetsbare gezinnen kunnen ook besparen op energie

fotoBijna één derde van de Vlaamse gezinnen is niet bezig met hun energiecontract. Zeker kwetsbare gezinnen hebben vaak nog oudere en duurdere standaardcontracten. Door te kiezen voor een goedkoper contract of een andere leverancier is het mogelijk honderden euro’s per jaar te besparen. Om deze groepen te informeren en te ondersteunen lanceert de Vlaamse energieregulator (VREG) een campagne specifiek gericht naar kwetsbare gezinnen.
 

Infolijn 'Allo? Allo!' voor Brusselse ouderen

fotoDe stad Brussel stelde op 4 oktober 2017 de infolijn van het project ‘Allo? Allo!’ voor. Het is niet altijd even gemakkelijk om hulp te vinden voor de kleine dagelijkse zorgen. De stad Brussel wil de drempel voor ouderen om hulp te vragen, verlagen door de gratis infolijn 02 474 03 00. Via dit uniek meldpunt wordt de oudere persoon met zijn vraag of probleem op een efficiënte manier doorgeschakeld naar de juiste dienst of organisatie in zijn wijk of omgeving.
 

Fevlado wordt Doof Vlaanderen

fotoSinds 30 september 2017 zijn Fevlado vzw, de federatie van Vlaamse Dovenorganisaties, en haar zusterorganisatie Fevlado-Diversus vzw omgedoopt tot Doof Vlaanderen. Achter deze naamsverandering schuilt een grote ambitie. Met deze nieuwe en transparante naam doelen ze niet alleen op een betere zichtbaarheid binnen de samenleving, maar willen de organisaties zich ook sterker profileren als hét orgaan van en voor doven en Vlaamse Gebarentaligen.
 

Digitale week – 40% van de ouderen niet actief op internet

fotoVandaag start de Digitale Week. De campagne van Cultuurconnect, Linc en Mediawijs wil mensen bekend maken met de kansen en gevaren van digitale trends aan de hand van de thema’s e-inclusie en digitale cultuur. De Vlaamse Ouderenraad grijpt dit moment aan om in deze snel digitaliserende maatschappij extra aandacht te vragen voor ouderen. Ruim 4 op de 10 mensen tussen 65 en 85 jaar maakten in de afgelopen drie maanden nooit gebruik van het internet. Bij de 85-plussers ligt dat aantal nog hoger.
 

#eennootvoordementie: steek mantelzorgers van personen met dementie een hart onder de riem!

fotoTwee Vlaamse verpleegkundigen starten op 20 oktober de campagne #eennootvoordementie. Robin Biets en Peggy Lavaerts, twee gespecialiseerde verpleegkundigen in de ouderenzorg willen met de campagne hulde brengen aan mantelzorgers van personen met dementie. De actie wordt gesteund door minister Jo Vandeurzen en de drie Vlaamse koepelorganisaties rond dementie (het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de regionale centra, de Alzheimer Liga Vlaanderen en de Stichting Alzheimer onderzoek). Ook de Vlaamse Ouderenraad draagt z’n steentje bij.
 

Campagne ‘Gezondheid verdraagt geen uitstel’

fotoMet de derdebetalersregeling betalen patiënten enkel het (verlaagde) remgeld. Voor wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, geldt de regeling in principe automatisch. Huisartsen zijn verplicht om ze toe te passen. Toch krijgt het Netwerk tegen Armoede signalen dat een deel van de artsen dit nog niet consequent doet. Bovendien blijft een grote groep patiënten, die geen recht heeft op verhoogde tegemoetkoming maar wel financieel kwetsbaar is, uit de boot vallen. Daarom zet het Netwerk tegen Armoede een campagne op voor een toegankelijke eerstelijnsgezondheidszorg.
 

Waarom we het woord ‘bejaarde’ beter niet meer gebruiken

foto“Computer speurt naar eenzame bejaarden”. Het was enkele dagen geleden een krantenkop in verschillende kranten. Het artikel onder de kop ging over... 65-plussers! Is het wel OK om iemand van die leeftijd “bejaarde” te noemen? Of wat zijn dan betere alternatieven? Dat vroeg Annemie Peeters, Radio 1-presentatrice zich af. Ze vroeg aan journalist en voormalig taalbewaker Ludo Permentier of hij er hetzelfde over denkt.
 

Arm gas wordt rijk gas

fotoHet ‘arm’ gas dat geïmporteerd wordt uit Nederland raakt uitgeput. Daarom besliste de Nederlandse overheid om de export van het gas geleidelijk aan te verminderen en volledig te stoppen in 2030. Als gevolg moet er overgeschakeld worden naar ‘rijk’ gas. De omschakeling zal beginnen in 2018 en doorlopen tot 2029.
 

23 Vlaamse steden en gemeenten ondertekenen als eersten het charter ‘naar een toegankelijke gemeente’.

foto23 Vlaamse steden en gemeenten ondertekenden het charter ‘Naar een toegankelijke gemeente’ en starten hiermee een kwaliteitstraject. Dit is een initiatief van Inter (Agentschap Toegankelijk Vlaanderen) dat hiermee de lokale besturen wil ondersteunen bij de uitwerking van hun toegankelijkheidsbeleid.
 

Wat verandert er vanaf 1 oktober 2017?

fotoVanaf 1 oktober 2017 worden er een aantal veranderingen doorgevoerd. De belangrijkste voor ouderen zijn de mogelijkheid om beroep te doen op een ‘huisapotheker’, thuisverpleegkundigen die de identiteit van hun patiënten moeten controleren bij het toepassen van de elektronische derdebetalersregeling en de uitbreiding van de energielening.
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel