Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Ouderenweek 2016: Samen de drempel over – cultuurparticipatie op latere leeftijd

Gepost op 26/08/2016

Cultuurparticipatie op latere leeftijd, dat is waar de Ouderenweekcampagne om draait in 2016. Tussen 21 en 27 november organiseren ouderenraden, ouderenverenigingen, ... heel wat activiteiten binnen dit thema. De helft van de ouderen participeert aan cultuur, wat betekent dat de andere helft dat niet doet, onder andere omdat zij drempels ervaren. Nochtans heeft culturele participatie een belangrijk aandeel in het actief en zinvol ouder worden. Het is voor ouderen een bron van expressie, en zingeving en heeft een positieve impact op de fysieke gezondheid, het psychisch welzijn en de sociale cohesie.

Er is dus nog heel wat groeipotentieel voor de oudere generaties, zowel op het vlak van ‘kijken en luisteren’ als in het ‘zelf creëren’ van cultuur. De Vlaamse Ouderenraad spoort lokale ouderenraden en ouderenverenigingen aan deze drempels aan te kaarten en stimuleert culturele spelers om een ouderenproof aanbod te ontwikkelen. Samen met ouderen en hun verenigingen, ouderenraden en voorzieningen kunnen zij evolueren naar een cultuurbeleid voor alle leeftijden.

De cultuurscan
De cultuurscan is een handig instrument dat lokale ouderenraden helpt om positieve en minder goede cultuurervaringen te verzamelen. Is het cultuuraanbod ouderenproof? Is er een ouderenbewustzijn bij culturele spelers? Krijgen ouderen voldoende creatie- en toonkansen? De lokale ouderenraad gaat op onderzoek. De resultaten van De cultuurscan bieden stof om een advies uit te werken of een beleidsactie te organiseren. Bovendien is het als culturele speler ook zeer interessant om deze uitkomsten te kennen.

Ontdek De cultuurscan hier.

Brochure ‘Samen de drempel over’
De Vlaamse Ouderenraad ontwikkelde de brochure ‘Samen de drempel over’ waarin zes zestigplussers hun verhaal vertellen. Zij delen oplossingen voor de drempels die zij ondervonden om te participeren aan cultuur. De brochure is een inspirerend instrument dat je als organisatie helpt te reflecteren, te experimenteren en te (co)creëren. Bouw samen met de ouderen een culturele brug via de lokale ouderenraad, de ouderenverenigingen, het lokaal dienstencentrum, het woonzorgcentrum, culturele spelers en andere organisaties in je gemeente. Zo evolueren jullie samen naar een cultuurbeleid voor alle leeftijden.

Doorblader hieronder de brochure via Issuu:


Inspiratiegids
Praktijkverhalen kunnen heel wat inspiratie bieden. Daarom bundelde de Vlaamse Ouderenraad heel wat verhalen in een inspiratiegids die als bijlage werd verspreid in Actueel, edities april en juli 2016. Ontdek welke initiatieven er op lokaal en nationaal vlak worden genomen om welzijn en cultuur dichter bij elkaar te brengen, om ouderen een creatief platform aan te bieden, om cultuur toegankelijker te maken, …

Ontdek de inspiratiegids hier.

Facebookpagina Ouderenweek 2016
De Ouderenweek slaat sinds dit jaar de digitale weg in. Like de pagina van de Ouderenweek en blijf de komende weken en maanden op de hoogte van alle nieuwtjes.

Activiteiten
Wie tijdens de Ouderenweek (beleids)activiteiten in het kader van het jaarthema organiseert, kan bezoek krijgen van de vliegende reporter van de Vlaamse Ouderenraad. Laat weten wat jij organiseert aan veerle.quirynen@vlaamse-ouderenraad.be.

Meer informatie
Veerle Quirynen
Stafmedewerker
02 209 34 52
veerle.quirynen@vlaamse-ouderenraad.be

Bijlage(n):
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring